Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Agricultorii moldoveni pot câștiga până la 3 tone de aur pe an

© Sputnik / Виталий Тимкив / Accesați arhiva multimediaLivezi, agricultură
Livezi, agricultură - Sputnik Moldova
Abonare
Întreprinzătorii care vor conștientiza necesitatea reprofilării gospodăriilor lor și vor planta livezi de nuci ar putea obține venituri considerabile, a afirmat șeful asociației agricole de profil.

CHIȘINĂU, 17 sept – Sputnik. Nucile crescute în Moldova se bucură de o cerere sporită pe piețele europene, câștigând nu doar la preț, ci și la calitate, deoarece la cultivarea sunt utilizate cantități nesemnificative de îngrășăminte chimice. Despre acest lucru a vorbit în studioul Sputnik Moldova președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, Oleg Tîrsînă.  

Potrivit expertului, dacă facem o analiză a ultimilor ani,constatăm că anume în 2018 Moldova a înregistrat indicatori record în ceea ce privește vânzarea nucilor peste hotare. În total, agricultorii moldoveni au exportat pe piețele țărilor europene producție în valoare de peste 150 de milioane de dolari.

”Când am convertit această sumă în aur, au ieșit peste 3 tone. Așa că nucile sunt aurul adevărat al Moldovei. Toți partenerii care importă miez de nucă din țara noastră știu despre calitățile lui nutritive excelente. Nucile din țara noastră sunt atât de solicitate pentru că sunt produse fără îngrășăminte chimice, spre deosebire de cele americane sau chiliene”, a menționat Tîrsînă.

Interlocutorul a amintit că rodnicia nucilor în țara noastră nu este la fel de mare ca pe continentul american, însă cererea de producție ecologică este acum pe un trend ascendent în Europa. În Moldova, îngrășămintele chimice practic nu sunt utilizate din cauza că sunt scumpe, ceea ce și face nucile crescute în livezile autohtone atât de competitive pe piețele externe.

трактор вспахивает землю  - Sputnik Moldova
Încă o ramură a agriculturii care va suporta pagube mari în acest an - Expert

Tîrsînă spune că țara noastră are noroc  de solurile fertile necesare cultivării nucilor. Dar uneori au ghinion cu factorii meteorologici și anume cu seceta.

Numărul mare de microelemente și substanțe minerale care se conțin în solurile moldovenești le conferă nucilor cultivate în țara noastră calități nutritive deosebite, fiind de mare folos pentru organismul uman.

Dietologii menționează că nucile conțin cantități mari de potasiu, magneziu, calciu, fosfor, fier, selenium, mangan, nichel, cobalt, vitamine B1, B2, PP, E, acizi grași, inclusiv Omega-3, dar trebuie să ținem cont însă de faptul că acesta este un produs foarte caloric.

Persoanele care consumă nucile cu regularitate înregistrează o reducere a concentrației de colesterol în sânge. De asemenea, scade riscul de insuficiență coronariană. Este benefică includerea lor în meniul persoanelor care suferă de diabet zaharat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0