Încă o ramură a agriculturii care va suporta pagube mari în acest an - Expert

© AP Photo / Jens Meyerтрактор вспахивает землю
трактор вспахивает землю  - Sputnik Moldova
Abonare
Recolta proastă și probabila scădere a prețului nucilor pe piața mondială nu vor permite producătorilor din Moldova să obțină profituri mari în acest an.

CHIȘINĂU, 5 sept - Sputnik. În rândul țărilor exportatoare de nuci, Moldova ocupă locul trei în lume în ceea ce privește volumul livrărilor pe piața UE, fiind depășită doar de SUA și Chile. Dar anul acesta această ramură profitabilă se va confrunta cu vremuri grele - este posibil ca prețurile la miez decojit să scadă.

Asta a declarat în studioul Radio Sputnik Moldova președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere din Republica Moldova, Oleg Tîrsînă. 

El afirmă că în acest sezon, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, producătorii autohtoni ai acestei culturi vor avea o recoltă cu 50 la sută mai mică decât anul trecut. Dar pentru că suntem dependenți de prețurile de pe piața mondială și este probabil ca acestea să scadă anul acesta, nu putem miza pe un profit bun.

„Am auzit câteva opinii că, dacă se așteaptă o recolta cu 50% mai mică, atunci prețurile ar trebui să se dubleze. Acest lucru ar fi corect, dacă Moldova ar avea propria sa planetă, dar noi trăim într-o lume în care Moldova nu stabilește nivelul prețurilor. Acesta depinde de principalii furnizori: America, Chile, Turcia, Iran, China", a explicat expertul.

Выставка Сделано в Молдове  - Sputnik Moldova
Cea mai mare livadă de nuci din Moldova, cunoscută în toată Europa – Video
Prețurile nucilor de pe piața mondială, potrivit lui Tîrsînă, anul acesta vor fi la fel ca cele de trecut sau chiar mai mici. Dacă vorbim despre prețurile din interiorul țării, jumătățile miezurilor vor costa între 80 și 110 lei un kilogram.

Anul acesta există cerere nu numai pentru miezurile curățate, ci și pentru nuci în coji. După cum a subliniat expertul, Italia și Spania s-au arătat interesate de astfel de produse. În prezent, Moldova exportă aproximativ 13 mii tone de miez de nucă către țările UE.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0