Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ministerul nipon de Externe, despre soarta tratatului de pace cu Rusia

© REUTERS / Eugene HoshikoГенеральный секретарь Кабинета министров Японии Есихидэ Суга после выборов
Генеральный секретарь Кабинета министров Японии Есихидэ Суга после выборов  - Sputnik Moldova
Abonare
Japonia va continua eforturile cu privire la încheierea tratatului de pace cu Rusia și după schimbarea Guvernului de la Tokio.

CHIȘINĂU, 16 sept – Sputnik. Tokio este dispus să dezvolte în continuare relațiile cu Moscova în diverse domenii, inclusiv în ceea ce privește încheierea unui tratat de pace, au declarat pentru RIA Novosti surse din cadrul Ministerului de Externe al Japoniei.

Miercuri a fost anunțată noua componență a Guvernului Japoniei. Prim-ministru a fost numit Yoshihide Suga, acesta fiind votat de Parlamentul țării. El l-a succedat în funcție pe Shinzo Abe, care a demisionat din cauza problemelor de sănătate. În noul Cabinet și-au păstrat funcțiile ministrul de Externe, cel al Apărării, dar și ministrul Economiei.

Yoshihide Suga este în vârstă de 71 de ani și a fost descris de mass-media nipone drept ”omul de încredere”, ”confidentul apropiat” și ”mâna dreaptă” al lui Abe.

Президент РФ В. Путин принял участие в работе Восточного экономического форума - Sputnik Moldova
Putin a explicat care sunt problemele în negocierile pentru tratatul de pace cu Japonia

În prima sa declarație, Suga a promis să continue politicile cheie ale predecesorului său, transmite Russia Today, care precizează că noul premier a preluat și șefia Partidului Liberal Democrat, de guvernământ.

Lovitură de teatru pe scena politică mondială - premierul Japoniei a demisionat>>>

Amintim că anterior, în 2018, Shinzo Abe a declarat după o întâlnire la nivel înalt cu Vladimir Putin, la Singapore, că s-a ajuns la înţelegerea ca procesul de negocieri privind tratatul să fie grăbit, în baza declarației din anul 1956. Tokio a considerat că aceasta este o cedare serioasă din partea Japoniei, deoarece până la acel moment poziția oficială a țării a fost să-i fie reîntoarse cele patru insule din arhipelagul Kurile.

O dispută teritorială veche

Relațiile dintre Rusia și Japonia au fost umbrite vreme îndelungată de lipsa unui acord de pace după terminarea celui de Al Doilea Război Mondial.

Tokyo pretinde la patru insule din arhipelagul Kurilelor de Sud (denumite „Teritoriile de Nord"): Etorofu, Kunashiri, Shikotan şi Habomai, făcând trimitere la Acordul bilateral privind comerțul și hotarele din 1855. În 1956 părțile au semnat o declarație comună în această problemă.

Rusia consideră că trebuie să fie pus punct în această dispută, pe când japonia consideră această declarație că ar soluționa doar parțial problema, pretinzând la toate insulele arhipelagului Kurilelor de Sud.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0