Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Rabia ia amploare în Moldova: Patru cazuri noi confirmate

© Sputnik / Evghenii PanasencoVacă
Vacă - Sputnik Moldova
Abonare
De parcă nu ar fi de ajuns coronavirusul, în ultima perioadă în Moldova apar noi și noi focare de rabie.

CHIȘINĂU, 16 sept. - Sputnik. Specialiștii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au înregistrat patru cazuri noi de rabie. De această dată - în raioanele Strășeni, Soroca, Rezina și Anenii Noi. S-au infectat două bovine, o vulpe și un câine. 

Pentru a nu admite răspândirea focarelor, specialiștii au nimicit cadavrele prin ardere.

Tendință îngrijorătoare

În ultima vreme în Moldova s-au înregistrat mai multe cazuri de rabie. Săptămâna trecută, în raionul Hâncești a fost confirmat un caz de rabie la o bovină.

Medicina - Sputnik Moldova
Societate
Vaccinare împotriva rabiei: CNAM va procura şase mii de doze
 Și atunci cadavrul animalului a fost ars și au fost vaccinate de urgență pisicile, câinii, bovinele, porcinele, ovinele, caprinele și cabalinele. 

De altfel, și la începutul luni august au fost înregistrate astfel de cazuri. S-au îmbolnăvit de turbare două bovine – una în raionul Florești și alta în municipiul Bălți, precum și un câine în raionul Florești.

Anterior, reprezentanții CNAM au declarat pentru Sputnik Moldova că, de la an la an, numărul vaccinurilor procurate pentru prevenirea rabiei este în creștere. De exemplu, anul acesta sunt 14 mii de doze, în 2019 au fost 13 mii, iar în 2018 - 12 mii. 

Bolnavii de rabie mor în chinuri groaznice

Rabia este o boală infecțioasă virală a mamiferelor cauzată de virusul rabic care se găsește în saliva animalelor și care afectează screierul si măduva spinării atât la animale, cât și la oameni.

Câine - Sputnik Moldova
Societate
Rabia se dezlănțuie în Moldova: Încă trei cazuri de turbare
Animalele infectate cu acest virus pot răspândi boala prin intermediul salivei sau contactului cu țesutul cerebral.

Oamenii pot dobândi boala în urma mușcăturilor, produse atât de la animale sălbatice, cât și domestice. Ocazional, virusul se poate transmite și prin intermediul animalelor de companie, cum sunt pisicile sau câinii, însă aceasta se întâmplă foarte rar, datorită programelor de vaccinare eficiente. 

Rabia care poate afecta omul a dispărut în țările dezvoltate, dar încă mai persistă în statele sărace, în special în Africam unde mor din cauza virusului zeci de mii de oameni anual. Boala poate să reapară dacă nu sunt respectate măsurile de prevenție. 

Bolnavul de rabie are spasme musculare care sunt urmate de convulsii. El devine foarte violent, vrând să-i muşte pe cei de lângă el. Cei care s-au infectat pot muri în doar o săptămână în chinuri groaznice. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0