Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vaccinare împotriva rabiei: CNAM va procura şase mii de doze

© Sputnik / Mihai CarausMedicina
Medicina - Sputnik Moldova
Abonare
Compania Națională de Asigurări în Medicină urmează să procure şase mii de doze de vaccin antirabic. În acest sens, instituția a alocat 600 de mii de lei.

CHIȘINĂU, 8 sept- Sputnik. Compania Naţională de Asigurări în Medicină a alocat peste 600 mii de lei din fondul măsurilor de profilaxie pentru procurarea celui de-al doilea lot de şase mii de doze de vaccin antirabic. Acesta a ajuns în ţara noastră la finele lunii august şi se află la depozitul Agenţiei Naționale pentru Sănătate Publică.

Корова - Sputnik Moldova
Societate
Nu doar coronavirusul ne dă bătăi de cap: Un nou caz de rabie a fost confirmat în Moldova
Vaccinarea este recomandată persoanelor cu risc sporit de contaminare cu rabie. Este vorba despre veterinari, personalul din laboratoarele de studiere a rabiei, copiii care au fost sau sunt în contact cu specii de animale care pot avea rabie. Vaccinul este indicat pentru prevenirea rabiei la copii şi adulţi, fiind folosit înainte şi după expunere la virusul rabic, în calitate de imunizare primară. 

În același timp, vaccinarea post-expunere este indicată după producerea muşcăturii de către un animal ce poate fi purtător de rabie şi când anumite persoane sunt suspectate de expunere la rabie. 

Primul lot de opt mii de doze de vaccin antirabic a fost achiziţionat în luna martie şi a costat aproape 801 mii de lei. Și atunci banii au fost alocaţi din fondul măsurilor de profilaxie al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină. Reprezentanții CNAM au declarat pentru Sputnik Moldova că, de la an la an, numărul vaccinurilor procurate este în creștere. De exemplu, anul acesta sunt 14 mii de doze, în 2019 au fost 13 mii, iar în 2018 - 12 mii. 

De precizat că astăzi în raionul Hâncești a fost confirmat un caz de rabie la o bovină. Cadavrul animalului a fost ars, iar rămășițele au fost înhumate. Reprezentanții Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor întreprind activități de control și de eradicare a focarului de boală. Au fost vaccinte de urgență pisicile și câinii, precum și bovinele, porcinele, ovinele, caprinele și cabalinele. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0