Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Surpriza zilei de duminică: Vlad Filat, reales președinte al PLDM

© Sputnik / Miroslav RotariVlad Filat
Vlad Filat - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Fostul premier Vlad Filat, condamnat anterior pentru fapte de corupție și eliberat din detenție la sfârșitul anului trecut, revine în politica mare.

CHIȘINĂU, 16 apr – Sputnik. Vlad Filat a fost reales astăzi în funcția de președinte al  Partidului Liberal Democrat din Moldova va, în cadrul Congresului Extraordinar al formațiunii.

Anunțul a fost făcut de vicepreședintele partidului Alexandru Bujorean pe pagina sa de Facebook.

”Vlad Filat, ales de Congresul PLDM în fruntea partidului pe care l-a fondat”, a scris el.

Anterior, într-un comunicat de pe site-ul PLDM era menționat că în cadrul Congresului urmează să fie lansat candidatul partidului pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie curent.  Deocamdată nu există informații în acest sens, dar putem presupune că acesta va fi nimeni altul decât liderul formațiunii.

Vlad Filat - Sputnik Moldova
Ce joc face Filat: O critică pe Sandu și îl laudă pe Năstase – Cui prodest?

Amintim Vlad Filat a fost eliberat din detenție pe 3 decembrie 2019, condiționat și înainte de termen. Instanța de judecată a decis punerea lui în libertate în baza articolului 91 din Codul Penal.

La vremea respectivă, Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, declara că suspectează de implicarea în eliberarea lui Filat Guvernului Sandu. Acesta menționa că cauza a fost expediată în instanța de judecată în data de 12 noiembrie 2019, la demersul directorului interimar a penitenciarului nr 13, data de 12 noiembrie fiind ziua când a căzut Guvernul condus de Maia Sandu.

În data de  27 iunie 2016, Filat a fost condamnat de prima instanţă la nouă ani de puşcărie în penitenciar de tip închis. Pe 11 noiembrie, Curtea de Apel a menţinut în vigoare decizia Judecătoriei Buiucani cu privire la termenul de detenţie, însă a admis parţial contestaţiile avocaţilor cu privire la confiscarea averii fostului premier.

Procurorii au cerut pentru fostul premier Filat, care a fost și liderul PLDM, 19 ani de închisoare, iar avocații au solicitat achitarea integrală a fostului deputat.

Fostul şef al Guvernului şi deputat PLDM a fost reţinut la 15 octombrie 2015, imediat ce Parlamentul i-a retras imunitatea de deputat.

Vladimir Filat urma să iasă din închisoare la 15 octombrie 2024. Fostul șef al Guvernului își ispășea pedeapsa în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0