Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Tot mai mulți copii fug de acasă: Din ce cauză ajung minorii în stradă

© Sputnik / OsmatescoTeren de joc pentru copii
Teren de joc pentru copii - Sputnik Moldova
Abonare
Tot mai mulți copii lăsați fără supravegherea părinților fug de acasă. Aceștia sunt surprinși de poliție umblând prin parcuri, subsoluri, clădiri abandonate sau pe la gări auto.

CHIȘINĂU, 15 sept. - Sputnik. Numărul copiilor care fug de acasă este în continuă creștere. În câteva luni oamenii legii au surprins zeci de minori care nu erau însoțiți de maturi prin parcuri, gări sau clădiri abandonate. Ca să contracareze acest fenomen care ia amploare în Moldova și poate duce la creșterea delicvenței juvenile, timp de trei luni Inspectoratul Național de Securitate Publică a desfășurat operațiunea „Grija”. 

Fetiță cu o pisică în brațe - Sputnik Moldova
Minori din Transnistria, vagabonzi pe străzile Capitalei: Iată cum au ajuns la Chișinău
În cadrul acesteia oamenii legii au încercat să descopere infracțiunile comise de către minori și împotriva acestora, dar și să reducă situaţiile de risc la care sunt expuşi copiii. 

Polițiști în comun cu autoritățile administrației publice locale abilitate cu competenţe în domeniul protecţiei drepturilor copilului, au verificat în jur de 30 de mii de zone de agrement şi locuri des frecventate de minori. Ei au depistat 192 de minori fără supravegherea părinţilor, dintre care 82 au abandonat domiciliul, 70 practicau vagabondajul şi cerşitul, iar restul aveau alte scopuri.

© Photo : Poliția Republicii MoldovaCopii lăsați fără supraveghere, surprinși de poliție
Tot mai mulți copii fug de acasă: Din ce cauză ajung minorii în stradă - Sputnik Moldova
Copii lăsați fără supraveghere, surprinși de poliție

Potrivit datelor IGP, principalele motive pentru care copiii fug de acasă sunt lipsa supravegherii din partea părinților, teama de reacția adulților față de situația școlară, lipsa comunicării și neînțelegerea dintre părinți și copii.

© Photo : Poliția Republicii MoldovaCopii lăsați fără supraveghere, surprinși de poliție
Tot mai mulți copii fug de acasă: Din ce cauză ajung minorii în stradă - Sputnik Moldova
Copii lăsați fără supraveghere, surprinși de poliție

În același timp, oamenii legii au vizitat acasă peste 2 600 de copii aflaţi în situaţii de risc și peste 1800 de familii aflate la evidența poliției. Inspectorii au discutat cu părinții și copiii despre siguranță, oferindu-le recomandări și date de contact în cazul în care se pomenesc în primejdie. În acest context, poliția vine cu următoarele recomandări către părinți: 

  • Să supravegheze în permanenţă copiii pentru a evita cazurile de dispariţie, accidente de circulaţie și vătămări corporale din neatenţie.
  • Să discute deschis cu minorul şi să-i spună ce trebuie să facă în situaţia în care se pierde.
  • Să explice copiilor că au voie să plece de la domiciliu doar cu permisiunea adulților, să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă și să nu comunice cu persoane străine.
  • Să le interzică copiilor să se joace în zonele aglomerate sau în apropiere de străzi.  

Ultimul caz în care părinții și-au lăsat copiii fără supraveghere s-a înregistrat noaptea trecută la Durlești.

Centrul COVID-19 Chișinău - Sputnik Moldova
Societate
Alertă în Chișinău: 163 de focare noi într-o singură zi – Tot mai mulți copii infectați
Doi minori cu vârstele de 2 și, respectiv, 3 ani au fost surprinși de o trecătoare în timp ce se plimbau singuri pe strada Tudor Vladimirescu, în jurul orei 01:00. Ofițerul de presă al Poliției Capitalei, Natalia Stati, a declarat pentru Sputnik Moldova că femeia a anunțat poliția și ambulanța.

La scurt timp la 112 a sunat și tatăl minorilor. El le-a spus polițiștilor că au la întreținere 4 copii cu vârste cuprinse între 2 și 11 ani. Noaptea trecută toți s-au culcat, iar la ora 02:00 bărbatul s-a trezit și a depistat că doi copii lipsesc. Acum, părinții riscă o amendă de 750 de lei sau 25 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0