Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce se va întâmpla cu tarifele la gaz în luna octombrie

© Sputnik / Miroslav RotariVadim Ceban
Vadim Ceban - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, spune că săptămâna aceasta furnizorul se va adresa ANRE cu solicitarea de micșorare a tarifului la gaz, iar de la 1 octombrie cetățenii vor resimți în facturi prețul scăzut.
O veste bună pentru consumatori: Ce se întâmplă cu tarifele la gaz din luna octombrie

Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, a explicat în sudioul Sputnik Moldova ce se va întâmpla cu tarifele la combustibilul albastru până la sfărșitul anului. El spune că furnizorul se va adresa zilelele acestea către regulatorul de pe piață, care este ANRE, cu solicitarea de diminuare a tarifelor la gazul importat.

„Avem toate premisele necesare, conform metodologiei, de a ne adresa către ANRE pentru a micșora tarifele pentru gazele naturale și aici vorbim despre tariful mediu, iar după calculelele nostre diminuarea lui va constitui în jur de 7-8%. Acest fapt se întâmplă datorită scăderii prețului de achiziție a gazelor importate care la ora actuală este de 178 de  dolari, media anuală, iar anul acesta ea va fi de 146-147de dolari”, a precizat Vadim Ceban.

Tot el a explicat de ce prețul la gaz nu a scăzut și mai mult. Unul dintre motive ar fi creșterea tarifelor pentru transportarea gazului de pe piețile regionale.

Вадим Чебан - Sputnik Moldova
Ceban: În anul viitor Moldova vă plăti un alt preț pentru gaz

„Toți vorbesc de ce nu este posibilă o diminuare mai mare a tarifului, iar explicația constă în faptul că tariful privind transportarea gazului anul acesta s-a majorat, iar Moldovagaz a înregistrat deja devieri tarifare care urmează a fi recuperate într-o perioadă de 5 ani”, a mai spus Ceban.

El a declarat că săptămâna aceasta furnizorul va merge la ANRE cu solicitarea de micșorare a tarifului, astfel încât de la 1 octombrie cetățenii să resimtă în facturi prețul scăzut la combustibilul albastru. Șeful de la Moldovagaz mai spune că țara noastră procură la ora actuală cel mai ieftin gaz. „Gazprom ne oferă un preț mai avantajos decât la bursele europene”.

Moldova a semnat un nou contract cu Gazprom, însă autoritățile urmează să mai renegocieze unul, care să fie valabil până în anul 2023.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0