Ceban: În anul viitor Moldova vă plăti un alt preț pentru gaz

© Sputnik / Miroslav RotariВадим Чебан
Вадим Чебан - Sputnik Moldova
Abonare
În acest an prețul pentru gazul pe care Moldova l-a primit de la „Gazprom” a fost format conform formulei bazate pe costul petrolului. În anul viitor însă se va trece la o altă metodă de calcul, a declarat în studioul Spuntik Moldova șeful „Moldovagaz” Vadim Ceban.

CHIȘINĂU, 9 iun - Sputnik. Formula hibridă în baza căreia vor fi efectuate mai departe calculele între Moldova, în calitate de cumpărător, și „Gazprom”, în calitate de furnizor, ia în calcul cotațiile gazelor la bursele internaționale.

Газовая плита - Sputnik Moldova
În exclusivitate pentru Sputnik: Șeful „Moldovagaz”, despre livrarea gazelor din România
Șeful „Moldovagaz” Vadim Ceban consideră că prețul la bursă este cel mai corect, deși pentru Moldova el nu întotdeauna este avantajos. 

„Dacă încheiem un contract în baza cotațiilor de la bursă, este un preț corect. Nu este un preț ridicat sau scăzut, dar corect. Totuși, eu și colegii mei considerăm că la această etapă Moldovei nu-i convin aceste prețuri, având în vedere că structura consumului nu este uniformă și depinde de sezon”, a remarcat Ceban. 

Potrivit șefului „Moldovagaz”, în țara noastră consumul de bază are loc în sezonul de iarnă, când cererea pentru gaz este ridicată în general în toată Europa și, respectiv, și prețul este ridicat. 

Dacă ar fi să trecem la contracte în baza prețurilor de piață și să fie format prețul în baza cotațiilor de la bursă, atunci el ar putea fi destul de ridicat pentru noi în lunile de iarnă. 

Vara însă, când prețurile la gaz nu sunt ridicate la bursă, Moldova consumă aproximativ 20% din volumul anual. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0