Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

La Soci au loc negocieri Putin – Lukașenko: Care au fost primele declarații

© Sputnik / Михаил Климентьев / Accesați arhiva multimediaВизит президента РФ В. Путина в Белоруссию
Визит президента РФ В. Путина в Белоруссию - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
La Soci au loc negocieri între Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko. Care au fost primele declarații făcute de cei doi lideri.

CHIȘINĂU, 14 sep – Sputnik. La reședința președintelui rus de la Soci au loc discuții între Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko.

La începutul reuniunii liderul rus a menționat că Belarusul trebuie să facă față de sine stătător situației create după alegerile prezidențiale.

Президент Белоруссии А. Лукашенко дал интервью российским журналистам - Sputnik Moldova
Politică
Lukașenko: Nu am miliarde, singura mea avere este țara

“Vedem, desigur, știm tot ce se întâmplă în Belarus, inclusiv evenimentele politice interne legate de aceste alegeri. Cunoașteți poziția noastră. Ne dorim ca belarușii să facă față acestei situații, fără sugestii sau presiuni din afară, într-un regim de calm și dialog unul cu altul, pentru a ajunge la o soluție comună”, a spus Putin.

De asemenea, el a declarat că propunerea lui Lukașenko de a demara o reformă constituțională este una logică și actuală.

Putin a subliniat că Moscova își păstrează fidelitatea față de toate acordurile de cooperare cu Belarus, inclusiv cele legate de OTSC și Statul Unional.

De asemenea, el a amintit că Rusia rămâne cel mai mare investitor în economia belarusă, adăugând că Moscova își va îndeplini înțelegerile cu privire la creditul de 1,5 miliarde de dolari.

Rusia și Berlarus, potrivit lui Putin, trebuie să-și restabilească schimbul de mărfuri, care s-a diminuat în perioada pandemiei.

“Am anumite propuneri. Cred că la nivel de guverne, la nivel de ministere, departamente și chiar la nivelul unor întreprinderi, trebuie să fie depuse eforturi pentru a elimina problemele existente și pentru a crea niște condiții pentru o evoluție”, a adăugat liderul rus.

La rândul lui, Lukașenko i-a adus mulțumiri lui Putin pentru poziția exprimată în situația politică din Belarus.

“Dacă pe cineva din afara frontierelor belaruse îl mănâncă mâinile, le putem scărpina în orice clipă. Sunt foarte mulțumit și vă sunt recunoscător pentru că ați demonstrat că frontierele belaruse sunt și frontierele Statului Unional”, a adăugat liderul Belarus.

De asemenea, el și-a îndemnat omologul să pregătească trupele pentru a face față unei agresiuni din afară, fără a atrage atenția la “ce vor spune alții”.

Vorbind despre coronavirus, Lukașenko a adus mulțumiri Rusiei pentru că a plasat Belarusul “primul în lista celor asigurați cu vaccin”. Potrivit oficialului, savanții cred că “virusul nu mai este ceea ce a fost” și se va combina cu diverși viruși gripali.

În replică, Putin și-a exprimat convingerea că Rusia și Belarus vor face față pandemiei de coronavirus și problemelor economice.

“Va trebui să ne continuăm cooperarea în domeniul apărării. În primul rând, mă refer la întreprinderile din domeniu. Aici avem un nivel înalt de cooperare, în special în domenii destul de sensibile. Dar și în domeniul militar, desigur”, a adăugat liderul rus.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0