Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cine sunt candidații la alegerile prezidențiale: Portretul lui Renato Usatîi

© Photo : Privesc EuRenato Usatîi
Renato Usatîi - Sputnik Moldova
Abonare
Detalii despre candidatul la alegerile prezidențiale din data de 1 noiembrie din partea ”Partidului Nostru”, Renato Usatîi.

CHIȘINĂU, 15 sept - Sputnik. Renato Usatîi s-a născut în data de  4 noiembrie 1978, în orașul Fălești. A crescut în familia a doi profesori de engleză.

În 1994 a fost admis la buget la Facultatea de Limbi Străine a Universității de Stat „Alecu Russo” din orașul Bălți, pe care ulterior a și absolvit-o. Între anii 2000-2001 a lucrat ca supervizor la Aeroportul Internațional Chișinău. Din 2002 până în 2004 a fost inginer superior la combinatul de alimentație a Căii Ferate din Moldova.

Din 2005 până în prezent este președintele companiei „ВПТ-НН” din orașul Nijni Novgorod, Federația Rusă, iar din 2013 este senior vicepreședinte al Uniunii Constructorilor Căilor Ferate din Moscova.

Renato Usatîi a fost căsătorit cu Carolina - fiica omului de afaceri și fostul politician Constantin Tampiza și are două fiice, Valeria și Alexandra (mezina). Acesta este posesorul unei mașini de model Rolls-Royce Wraith în valoare de 340 de mii de euro și a unor apartamente în Moscova și Chișinău.

Activitatea politică 

În prima parte a anului 2014, Usatîi a preluat partidul Partidul Popular Republican, condus de Nicolae Andronic și l-a redenumit în „Partidul Nostru”. În data de 10 iunie, Ministerul Justiției l-a anunțat că nu a aprobat schimbarea denumirii, siglei și președintelui partidului, invocând încălcarea procedurei statutare a partidului.

Corneliu Ciurea - Sputnik Moldova
Politică
Ciurea: Ce șanse are Usatîi să câștige alegerile prezidențiale

În august 2014 Usatîi a creat un nou partid, intitulat „PaRUs” (Partidul lui Renato Usatîi) cu care intenționa să participe la alegerile parlamentare din 2014 din Republica Moldova, însă pe 15 septembrie Ministerul Justiției a anunțat că nu a înregistrat partidul din cauza unor bănuieli că ar fi fost falsificate în jur de 30% din  semnături de pe lista membrilor. Ministerul de Interne a ridicat actele și a inițiat investigații.

În data de 30 septembrie 2014 Renato Usatîi a anunțat că va participa la alegerile parlamentare pe lista partidul politic ”Patria”, condus de fostul ambasador al Moldovei în România și fostul șef al aparatului prezidențial în perioada lui Petru Lucinschi, Emilian Ciobu.

© Sputnik / Miroslav RotariRenato Usatîi
Cine sunt candidații la alegerile prezidențiale: Portretul lui Renato Usatîi - Sputnik Moldova
Renato Usatîi

În data de 26 noiembrie 2014, în baza unei sesizări din partea Inspectoratului General de Poliție, precum că Partidul „Patria” a folosit în campania electorală mijloace bănești cu proveniență din străinătate, Comisia Electorală Centrală a propus Curții de Apel Chișinău să excludă din campania electorală Partidul „Patria”, condus de Renato Usatîi. A doua zi Curtea de Apel a decis excluderea partidului de pe listele electorale pentru alegerile parlamentare din 2014 și respingerea contestației partidului „Patria” în acest sens.

Ренато Усатый - Sputnik Moldova
Politică
Mandat de arest pe numele lui Renato Usatîi în Rusia - detalii

În noaptea dintre 27 și 28 noiembrie Renato Usatîi a părăsit Republica Moldova, plecând la Moscova și publicând un mesaj video în care afirma că se teme că autoritățile Republicii Moldova intenționează să îl aresteze. La începutul lunii mai 2015, Renato Usatîi a revenit în Republica Moldova și s-a înregistrat în cursa electorală pentru funcția de primar al municipiului Bălți.

La scrutinul din 14 iunie acesta a câștigat detașat cu 72,46% din voturi. A fost învestit oficial în funcția de primar al municipiului Bălți în data de 2 iulie 2015.

În data de 13 februarie 2018 Renato Usatîi a depus cererea de demisie din funcția de primar. În data de 15 februarie a aceluiași an Consiliul Municipal i-a aprobat cererea și interimatul i-a revenit viceprimarului Nicolai Grigorișin.

© Sputnik / Мирослав РотарьRenato Usatîi
Cine sunt candidații la alegerile prezidențiale: Portretul lui Renato Usatîi - Sputnik Moldova
Renato Usatîi

În ianuarie 2016, Procuratura Generală a Republicii Moldova a inițiat un dosar penal împotriva lui Usatîi pe faptul amenințărilor în adresa unor funcționari în cadrul protestelor. Inițiatorul dosarului a fost președintele țării Nicolae Timofti, care a făcut trimitere la amenințările din partea oponentului său politic cu vătămarea integrității corporale și a sănătății.

În data de 24 octombrie 2016, Judecătoria sectorului Centru a eliberat un mandat de arest pe numele lui Usatîi, învinuit de comandarea asasinării bancherului Gherman Gorbunțov în 2012, politicianul fiind anunțat în căutare și pe linia Interpol.

În data de 19 mai 2017 Renato Usatîi s-a adresat cu o solicitare în Interpol privind scoaterea sa din baza de date. Potrivit politicianului, dosarul penal are un caracter politic, iar procesul penal are loc cu încălcarea legilor și a procedurilor.

Prim-ministrul a inspectat lucrările de reabilitare a drumului Chișinău-Ungheni-Sculeni - Sputnik Moldova
Societate
Iată ce drumuri vor fi reparate în 2020: Listele prezentate de ministrul Usatîi

Comisia pentru controlul fișierelor Interpol a acceptat solicitarea în data de 29 mai 2017, iar pe 6 iunie 2017 a fost blocat accesul țărilor-membre Interpol la dosarul lui Usatîi.

O perioadă îndelungată, pe timpul guvernării lu Plahotniuc, Renato Usatîi a plecat din Moldova întucât se temea să nu fie reținut. Acesta a revenit la scurt timp după ce PDM a pierdut puterea. 

În nenumărate interviuri Renato Usatîi declara că este interesat să candideze la prezidențiale. Unicul lucru pe care îi împiedica atunci era condiția ca candidatul să aibă mai mult de 40 de ani. 

Renato Usatîi este candidatul la prezidențiale cu numărul unu în buletinul de vot, în urma tragerii la sorț. Renato Usatîi, Andrei Năstase și Andrian Candu au fost primii care au colectat semnăturile necesare pentru înregistrarea candidaturii lor la alegerile prezidențiale.

Pentru alegerile din 1 noiembrie au fost înregistrate 13 grupuri de inițiativă. Este vorba de Tudor Deliu, Renato Usatîi, Andrei Năstase, Maia Sandu, Andrian Candu, Dorin Chirtoacă, Octavian Țîcu, Violeta Ivanov, Ion Costaș, Constantin Oboroc, Igor Dodon, Serghei Toma și Alexandr Kalinin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0