Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

In Memoriam, Sofian Boghiu: 18 ani de la trecerea la Domnul

© Photo : Mitropolia Chişinăului şi a Întregii MoldoveSfinţirea Memorialului „Arhimandrit Sofian Boghiu”, parte a Centrului cultural-istoric „Cuconeștii Vechi”
Sfinţirea Memorialului „Arhimandrit Sofian Boghiu”, parte a Centrului cultural-istoric „Cuconeștii Vechi” - Sputnik Moldova
Abonare
Astăzi se împlinesc 18 ani de la trecerea la Domnul a marelui duhovnic Sofian Boghiu, care a fost prigonit în perioada regimului comunist. El a fost ucenicul sfântui Ioan „cel strain" (Ivan Kulîghin) de la Sfânta Mănăstire Optina.

CHIȘINĂU, 14 sept - Sputnik. Astăzi se împlinesc 18 ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Sofian Boghiu, care a fost prigonit în perioada regimului comunist. El a fost ucenicul sfântui Ioan „cel strain" (Ivan Kulîghin) de la Optina.

Creștinii din satul Cuconeștii Noi, îl vor comemora astăzi pe malul pitoresc al Prutului, la baștina marelui duhovnic, informează portalul Ortodox.md.

Programul evenimentelor:

Slujba Panihidei pentru Părintele Sofian, va fi oficiată de către Arhimandritul Nicolae Roșca, Duhovnicul Sfintei Mănăstiri Ciuflea și un sobor de preoți și diaconi.

  • Prelegere în care va fi evocată figura luminoasă a Arhimandritului Sofian.
  • Concert de cântare duhovnicească, în memoria Sfinților Închisorilor, prezentat de către corul Parohiei „Sf. Irh. Spiridon al Trimitundei” din Chișinău.
  • Vizitarea șantierului în lucru „Casa Memorială Arhimandrit Sofian Boghiu”, unde va avea loc ceremonia de aprindere a candelei și primul dangăt de clopot în memoria Părintelui Sofian și a vrednicilor cuconeșteni de altă dată.
  • Excursie pe malul Prutului: foișorul Părintelui Sofian; ruinele vechii biserici din Cuconești, demolată în vremurile de tristă amitire; cimitirul cuconeștenilor despre care doar pietrele mai vorbesc.

Panihida va fi săvârșită în aria Complexului Memorial „Părintele Sofian Boghiu", parte a Centrului cultural-istoric „Cuconeștii Vechi".

Despre organizația culturală "Rugul Aprins"

Organizația culturală "Rugul Aprins", denumită și „Grupul de la Mănăstirea Antim", București se formează treptat începând din 1945. La baza formării acestei organizații se afla întâlnirea vizionarilor Alexandru Teodorescu (alias Sandu Tudor), poet, eseit, publicist și Ivan Culighin, duhovnicul mitropolitului Kievului, aflat în chilia sa de la Mănăstirea Antim.

Sfinţirea Memorialului „Arhimandrit Sofian Boghiu”, parte a Centrului cultural-istoric „Cuconeștii Vechi” - Sputnik Moldova
Sofian Boghiu, ucenicul lui Ivan Kulîghin, comemorat pe malul Prutului

Părintele Ioan „cel străin"(Ivan Kulîghin) a fost axul moral și spiritual, duhovnic și părinte duhovnicesc în adevăratul sens al cuvântului, pentru toți nou-născuții întru Rugăciunea lui Iisus. În ajunul plecării sale, el i-a încredințat lui Sandu Tudor misiunea de a continua lucrarea călăuzitoare.

Deşi nu participa în mod activ, ca Părintele Daniil Sandu Tudor, la întâlnirile de la Rugul Aprins, Părintele Sofian trăia rugăciunea inimii şi o transmitea, ca duhovnic, ucenicilor săi, o prezenta ca şi cale de unire a noastră neîncetată cu Dumnezeu. Învăţase asta de la Părintele Ivan Kulîghin, cel care a venit de la Optina şi care i-a şi iniţiat, să zicem, în primii paşi în lucrarea rugăciunii inimii pe cei din Rugul Aprins. Părintele Sofian avea şi un epitrahil lăsat de la Părintele Ivan Kulîghin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova.

Fluxul de știri
0