Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce spune un fost premier despre viitorul președinte al Republicii Moldova

© Sputnik / OsmatescoVasile Tarlev
Vasile Tarlev - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul premier în perioada anilor 2001-2008, Vasile Tarlev consideră că un președinte de stat ales direct de cetățeni ar trebui să dispună de mai multe competențe și atribuții constituționale, inclusiv cu prerogative executive.
Ce spune un fost premier despre viitorul președinte al Republicii Moldova

Vasile Tarlev spune că pentru Moldova, o țară aflată câteva decenii în tranziție, șeful statului ar trebui înzestrat cu mai multe atribuții constituționale, iar rolul Parlamentului diminuat.

"În opinia mea, într-o țară compactă, cum este Moldova, șeful statului ar trebui să fie și șeful Guvernului. Un președinte ales de către cetățeni vine cu un program economic, social, politic, iar pentru a avea posibilitatea de a îndeplini aceste promisiuni, el trebui să dispună de atribuții constituționale”, a precizat Vasile Tarlev.

Fostul premier mai spune că vitorul președinte al Moldovei va trebui să fie un bun mediator politic, care să consolideze societatea. Totodată, Tarlev consideră că șeful statului ar trebui înzestrat cu prerogative suplimentare executive, juridice și constituționale, iar rolul Parlamentului, într-o perioadă de tranziție, ar trebui diminuat.

Центральная избирательная комиссия - Sputnik Moldova
Politică
Doi concurenți la funcția de președinte, înregistrați de CEC
Președintele Igor Dodon a declarat că șeful statului trebuie să aibă un rol decisiv, de echilibru în sistemul politic al Republicii Moldova. El a spus că pe parcursul anilor o serie din atribuțiile șefului statului au fost anulate, iar aceasta a dus la subminarea puterii de stat și consolidarea oligarhiei în politica moldovenească. Recent, sub auspiciul șeful statului, a fost constituită o comisie privind reforma constituțională care urmează să abordeze și aspecte legate de atribuțiile președintelui Republicii Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0