Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vești bune pentru moldovencele din Italia: Noile modificări la contractele de muncă

CC0 / Pixabay / sarcifilippo / Îngrijitoare
Îngrijitoare - Sputnik Moldova
Abonare
Noul contract colectiv de muncă la nivel naţional din Italia va intra în vigoare la 1 octombrie 2020 şi aduce mai multe schimbări benefice pentru badante şi menajere, sector unde lucrează multe românce.

BUCUREŞTI, 12 sept – Sputnik, Doina Crainic. Printre principalele modificări aduse de noul contract colectiv de muncă din Italia se numără şi introducerea a patru niveluri de salarizare pentru badante şi menajere, în funcţie de pregătire si de atribuţii, a explicat, pentru stiridiaspora.ro, Silvia Dumitrache, preşedintele ADRI (Associazione Donne Romene in Italia).

„Există patru nivele de salarizare, în funcţie de pregătire si de atribuţii. Se schimbă si denumirea: asistent familial. Prin noul contract, se profesionalizează această figură, care se axează pe îngrijirea persoanei, şi nu a casei”, a lămurit aceasta.

De asemenea, noul contract face distincţia între menajeră şi asistent de familie, iar salariul unei asistente familiale sau al unei bone va crește cu 100-116 euro în funcţie de munca prestată, dacă se ocupă de persoane invalide sau de minori.

Охранник проверяет пассажиров на вокзале в Милане после этапного завершения карантина в Италии - Sputnik Moldova
Societate
Veste proastă pentru moldoveni din Italia– se prelungesc restricții

O altă noutate este introducerea unei noi categorii profesionale: cea de asistent educator, care se va ocupa de persoane şi copiii cu probleme psihice sau relaţionale diverse, la domiciliul acestora.

Mai mult, pentru a-şi spori şansele de angajare, lucrătorii vor avea posibilitatea să urmeze cursuri de specializare, iar dacă se înscriu într-un registru naţional (ALBO), indicând calificarea pe care o au, vor avea un avantaj în plus.

Silvia Dumitrache a mai subliniat că noul contract colectiv de muncă îşi propune eradicarea muncii la negru, situaţie în care, din păcate, se găsesc astăzi 50% dintre lucrătoare. Contractul se va aplica în cazul celor 860.000 de lucrători cu acte în regulă din cei peste 2 milioane de lucrători din acest sector care muncesc la negru.

O altă veste bună este că salariile cresc cu 12 euro pe lună începând din ianuarie, în funcţie de nivelul de încadrare, iar lucrătorii care au urmat cursuri de formare profesională şi au obţinut un certificat de calitate vor beneficia de o majorare salarială de încă 10 euro lunar.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0