Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum să scapi de lene și să te apuci de sport: Sfaturi prețioase de la un maratonist

© Photo : Facebook / Radu BudanRadu Budan
Radu Budan - Sputnik Moldova
Abonare
Oamenii nici conștientizează cât de multe capacități are corpul lor. Aceștia sunt deprinși să trăiască în zona de confort, însă pentru a fi plini de energie au nevoie de mișcare, așa cum mintea are nevoie de cărți. De această părere este sportivul Radu Budan.
Sfaturi prețioase de la un maratonist: Cum să scapi de lene și să te apuci de sport

Într-un interviu acordat pentru Spuntik Moldova maratonistul Radu Budan a oferit câteva sfaturi utile pentru a-i motiva pe oameni să adopte un stil de viață activ și sănătos. De fapt, sportivul spune că este greu să motivezi un om prin cuvinte să practice activități fizice în fiecare zi, însă prin exemplul propriu dorește să demonstreze că orice lucru este posibil, dacă există voință.

"Este important ca să faceți un plan și să stabiliți obiectivele voastre. Eu spre exemplu, mi-am pus drept scop ca din luna decembrie 2019 să alerg un an întreg, fără nici un fel de scuze, în fiecare zi. Nu căutați motive. Tot ce trebuie să faceți este să înțelegeți cât de importantă este sănătatea și să acționați în acest sens", a mărturisit sportivul.

Pasiunea pentru alergat a apărut în viața lui Radu Budan încă 15 ani în urmă. Bărbatul s-a inspirat dintr-o carte în care autorul a precizat că practicarea unui gen de sport este la fel de importantă precum somnul, alimentația ș.a.

Vasile Tihon, Vitalie Gheorghiță și Valeriu Arnăutu - Sputnik Moldova
Eroii zilelor noastre: Sportivii moldoveni, care au alergat 119 km prin deșert
Totuși, mulți oameni au frica de a începe activitatea fizică, asta pentru că majoritatea deja au avut o experiență neplăcută în acest sens.

"De la început trebuie să alergați zilnic câte 2-3 km. Așa cum puteți voi, fără să vă forțați.  Unii fac greșeala că aleargă 200 metri cu viteza maximă, iar apoi trebuie o lună să-și revină după această experiență. Ulterior, în loc să apară dorința de alergat va apărea repulsia. Este adevărat ca la început nu faci sport din mare dorință și plăcere. Primul an chiar este o impunere, însă încetul cu încetul, dacă reușești să te depășești, atunci nu vei lăsa sportul niciodată", a remarcat el.

În prezent, Radu Budan este stabilit în Elveția. Sportivul aleargă 10 km în timpul săptămânii, iar în weekend câte 42 km. El și-a pus drept scop să alerge 104 km pe săptămână și în fiecare zi muncește pentru a avea rezultatele dorite. În fiecare an sportivul participă la diverse maratoane și competiții internaționale.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0