Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cadrele didactice și agricultorii vor primi susținere din partea statului – Detalii

© Sputnik / Mihai CarausВалюта
Валюта - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații au votat astăzi în lectură finală un proiect ce se referă la susținerea mai multor categorii de persoane.

CHIȘINĂU, 11 sept – Sputnik. Pachetul de măsuri pentru susținerea cadrelor didactice și agricultorilor, în contextul COVID-19 și al secetei, a fost votat în lectura finală. De sprijin vor beneficia și unii angajați și angajatori care au suferit din cauza efectelor economice ale crizei pandemice și secetei.

După votul din lectura finală pentru acest proiect de lege a fost menținut suportul unic de 16 mii de lei pentru lucrătorii medicali și angajații Ministerului Afacerilor Interne infectați cu COVID-19 la locul de muncă.

Tractoare parcate  - Sputnik Moldova
Societate
Bani, în condiții preferențiale, pentru agricultori - Detalii

Totodată, au fost votate modificările la Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Astfel, în cazul insuficienței cadrelor didactice, conducătorii instituțiilor de învățământ pot stabili pentru angajații rămași în sistem un volum maxim de lucru de până la 1,5 norme didactice, iar pentru cadrele didactice din învățământul artistic – până la 2 norme. Cadrele didactice cu funcții de conducere vor avea dreptul la până la 0,5 din norma didactică. După expirarea primului semestru al anului, Guvernul ar putea extinde termenul de aplicare a acestor prevederi.

În cadrul aceluiași pachet, votat astăzi în lectură finală, a fost modificată Legea privind instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător și modificarea unor acte normative. Astfel, urmează a fi subvenționată dobânda achitată, începând cu 1 mai 2020, indiferent de perioada de contractare a creditelor. Suma TVA pasibilă rambursării va constitui suma cumulativă a impozitului funciar achitat pe anul 2020 și a impozitelor salariale pentru perioada care corespunde celei de rambursare a TVA. De asemenea, urmează a fi instituit moratoriul până la 31 decembrie 2020 asupra controalelor fiscale la producătorii agricoli afectați.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0