Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Legislativul a votat modificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat

© Sputnik / Miroslav RotariЗаседание Парламента
Заседание Парламента - Sputnik Moldova
Abonare
Modificarea Legii Bugetului asigurărilor sociale de stat a fost aprobată de Legislativ în prima lectură cu majoritatea voturilor deputaților.

CHIȘINĂU, 10 sept - Sputnik. Deputații au aprobat în primă lectură, cu majoritatea voturilor, proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020. Proiectul a fost elaborat cu scopul precizării veniturilor și cheltuielilor Bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS).

Atât veniturile, cât și cheltuielile totale ale BASS pentru anul 2020 se precizează prin majorare cu 232714,0 de mii de lei sau de la 24339399,4 mii lei până la 24572113,4 mii lei, respectiv.

Se vor majora cheltuielile legate de protecția în caz de incapacitate temporară de muncă, pornind de la nivelul executării acestor cheltuieli în perioada semestrului întâi al anului și, totodată, de la creșterea mărimii medii a indemnizației.

Iurie Ușurelu - Sputnik Moldova
Statul ar trebui să revadă mecanismul de asigurare în agricultură: Ce propun experții

Vor crește cheltuielile pentru protecția persoanelor în etate, inclusiv din motivul creșterii numărului de solicitanți de reexaminare a pensiilor pentru limita de vârstă pentru beneficiarii care au realizat un stagiu de cotizare de la 10 ani, după realizarea dreptului la pensie, și a numărului solicitanților de pensie de urmaș, pensionarilor din rândul militarilor și a persoanelor din corpul de comandă și din trupele organelor afacerilor interne, precum și creșterii mărimii pensiei de urmaș.

Totodată, se prevede majorarea sumei cheltuielilor legate de suportul financiar unic acordat beneficiarilor de pensii și alocații sociale de stat, determinată de creșterea ajutorului unic de la 700 la 900 de lei, precum și indexarea  bianuală a pensiilor.

Vor crește și cheltuielile la subprogramul „Protecția familiei și copilului”, inclusiv cele destinate susținerii financiare pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de trei ani, reieșind din numărul mai mare de beneficiari în semestrul I al anului curent, precum și din cuantumul mai mare al indemnizației.

Indicatorii BASS pe anul 2020 din proiect sunt armonizați cu indicatorii incluși în proiectul legii pentru modificarea Legii bugetului de stat pe anul 2020, fiind coordonați cu Fondul Monetar Internațional. Proiectul de modificare a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 urmează să fie votat în cea de-a doua lectură.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0