Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Alegerile prezidențiale din Moldova – subiect de discuție la Bruxelles

© AP Photo / Olivier MatthysSummit-ul Uniunii Europene de la Bruxelles
Summit-ul Uniunii Europene de la Bruxelles - Sputnik Moldova
Abonare
Subiectul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie a figurat pe agenda discuțiilor avute în capitala Belgiei de ministrul de Externe Oleg Țulea, care își continuă vizita de lucru la Bruxelles, Luxemburg și Kassel, anunțată pentru perioada 9-12 septembrie.

CHIȘINĂU, 10 sept – Sputnik. Alegerile prezidențiale care se vor desfășura în Republica Moldova pe 1 noiembrie au fost unul dintre subiectele discutate de ministrul de Externe, Oleg Țulea, în cadrul vizitei sale la Bruxelles. În perioada 9-12 septembrie, oficialul efectuează o vizită de lucru la Bruxelles (Regatul Belgiei), Luxemburg (Marele Ducat de Luxemburg) și Kassel (Germania).

Цик Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon a comentat decizia PDM de a nu înainta un candidat la prezidențiale

La întrevederea cu David McAllister, președintele Comisiei pentru politică externă a Parlamentului European, „Oleg Țulea a confirmat angajamentul ferm de a asigura desfășurarea scrutinului electoral conform standardelor internaționale, fiind lansată și invitația de a delega observatori din partea Parlamentului European”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului de Externe de la Chișinău (MAEIE). 

Oleg Țulea „a relatat partenerilor europeni despre măsurile întreprinse în vederea organizării alegerilor în condițiile pandemiei și asigurarea conformă a dreptului de vot pentru cetățenii aflați peste hotare”, mai informează sursa citată.

La aceeași întrevedere, șeful diplomației moldovenești a discutat despre agenda inter-parlamentară, procesul de implementare a Acordului de Asociere Republica Moldova - UE, subiectele de actualitate în dialogul politic cu Uniunea Europeană și prioritățile de cooperare în cadrul Parteneriatului Estic.

Oleg Țulea a subliniat, în cadrul discuției, „importanța menținerii unui rol activ al Uniunii Europene în raport cu țările din vecinătatea estică” și a aprfeciat „interesul și susținerea Parlamentului European pentru agenda de integrare europeană a Republicii Moldova”, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului de Externe de la Chișinău (MAEIE). De asemenea, șeful diplomației moldovenești a mulțumit pentru asistența din partea UE în depășirea consecințelor pandemiei COVID-19. 

Инаугурация спортивной арены Ла Извор   - Sputnik Moldova
Politică
Dodon a explicat de ce va candida independent la alegerile prezidențiale

Tot la Bruxelles, ministrul Oleg Țulea s-a întâlnit cu ministrul belgian de Externe, Philippe Goffin. Interlocutorii au convenit ca Republica Moldova și Belgia „să-și intensifice dialogul politic bilateral, comercial economic și sectorial”.

Părțile au menționat că-și doresc stimularea creșterii schimburilor comerciale și a investițiilor reciproce. Oleg Țulea a lansat invitația de a organiza vizita la Chișinău a unei misiuni a oamenilor de afaceri belgieni.

În plan bilateral, autoritățile de la Chișinău mizează pe schimbul de experiență cu Belgia în domenii precum administrația publică, afaceri interne și justiție, se arată într-un comunicat de presă al MAEIE.

Pe 10 septembrie, Oleg Țulea are programate la Bruxelles întrevederi cu Oliver Varhelyi, comisarul european pentru vecinătate și extindere, Ylva Johansson, Comisarul european pentru afaceri interne, Kadri Simson, Comisarul european pentru energie, Mircea Geoană, secretar general adjunct al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, Dragoș Tudorache, raportorul Parlamentului European privind Acordul de Asociere RM-UE, Andrius Kubilius, co-președinte din partea Parlamentului European al EURONEST.

Pe 11 septembrie, ministrul Oleg Țulea are programată o întrevedere cu omologul său luxemburghez, Jean Asselborn. Pe 12 septembrie, oficialul de la Chișinău va inaugura Consulatul Onorific al Republicii Moldova în orașul german Kassel, în cadrul unei ceremonii festive.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0