Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Recolta de prune în regiunea transnistreană – cu ce s-au ales agricultorii

Abonare
Anul 2020 este unul complicat pentru agricultori, atât pentru cei care cultivă cereale, cât și pentru cei care cresc fructe și legume.

Directorul unei gospodării agricole din regiunea transnistreană, Iurii Diuța, afirmă că seceta a fost atât de puternică, încât producătorii agricoli au fost nevoiți să folosească o cantitate de două ori mai mar de apă pentru ca culturile să nu se usuce.

"Seceta nu a constituit o problemă pentru livada de mere. Asupra sâmburoaselor a avut un impact negativ nu seceta, ci înghețurile de primăvară care au coincis cu perioada de înflorire. Am pierdut toată recolta de persici, caise și cireșe, prunele – 50%, au fost afectate doar acele soiuri care au înflorit devreme", a declarat Iurii Diuța.  

Căpșunele însă, pe care Iurii Diuța le-a plantat pentru prima dată anul acesta pe o suprafață de 5 hectare, au fost din plin. 

Сплав по Днестру - Sputnik Moldova
Agricultorii s-au pomenit într-o situație dificilă: Seceta compromite recolta

Gospodăria agricolă a lui Iurii Diuța numără 1 700 de hectare de pământ, pe cea mai mare parte sunt cultivate cereale, iar pe 100 de hectare sunt livezi. 80% din fructe sunt exportate în Rusia și doar 20% pe piața transnistreană.

Firma mai efectuează exporturi sporadice în Ucraina. Iurii Diuța privește și spre piața Uniunii Europene, acolo unde sunt la mare căutare piersicile, caisele, prunele și cireșele.

Dar iată că merele sunt bine vândute doar în Rusia. El planifică să le livreze și pe piețele din Asia, dar și în Israel, acolo unde deja are semnate contracte.

Agricultorul așteaptă ca serviciile fitosanitare din Moldova și Israel să semneze acordurile de colaborare.       

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0