Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Este oficial! Igor Dodon candidează pentru un nou mandat de președinte

© Sputnik / Mihai CarausИгорь Додон объявил об участии в выборах президента Молдовы
Игорь Додон объявил об участии в выборах президента Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Actualul șef de stat Igor Dodon candidează pentru un nou mandat de președinte al Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă la Comisia Electorală Centrală.

CHIȘINĂU, 9 sept - Sputnik. Președintele țării, Igor Dodon, a depus actele la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrarea grupului de inițiativă care va colecta semnături în favoarea sa, pentru un nou mandat de șef al statului. 

Președintele grupului de inițiativă este socialistul Vlad Batrîncea. Anterior, Igor Dodon ezita să spună dacă va candida sau nu la prezidențialele din toamnă. Anunțul a fost făcut abia astăzi.

”Domnul Igor Dodon este candidat la funcția de președinte. Astăzi am avut ședința de constituire a grupului de inițiativă. Eu am fost desemnat în calitate de președinte al grupului de inițiativă. Avem cererea semnată de Igor Dodon”, a declarat socialistul Vlad Batrîncea.

După ce a depus actele la CEC, Igor Dodon a susținut un briefing.

„Am luat această decizie în urma susținerii din partea cetățenilor Republicii Moldova cu ferma convingere că este necesar să continuăm inițiativele social-economice lansate în perioada primului mandat al meu. (…) Sper foarte mult să fie o campanie corectă”, a declarat șeful statului.

Până la această oră, Comisia Electorală Centrală a înregistrat mai multe grupuri de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în favoarea candidaților la funcția de președinte al țării. Este vorba despre Tudor Deliu, Renato Usatîi, Andrei Năstase, Maia Sandu, Andrian Candu, Octavian Țîcu, Dorin Chirtoacă, Violeta Ivanov, Constantin Oboroc și Ion Costaș. 

Ренато Усатый - Sputnik Moldova
Politică
Primarul municipiului Bălți, Renato Usatîi, candidează la prezidențiale

Alți pretendenți la fotoliul de șef de stat au reușit deja să colecteze semnăturile necesare pentru înregistrarea candidaturii. Este vorba despre liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, și președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi.

Comisia Electorală Centrală a stabilit anterior și ordinea înscrierii în buletinul de vot a primilor doi candidați la funcția de șef de stat. Astfel, liderul formațiunii Partidul Nostru va fi primul în buletin, conform tragerii la sorți organizate de CEC, iar al doilea în buletinul de vot va fi Andrei Năstase.

Alegerile prezidențiale se vor desfășura în data de 1 noiembrie 2020. Din data de 1 septembrie până în data de 1 octombrie cadidații pot depune actele pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă. Acestea pot avea între 25 și 100 de membri. Misiunea lor este să colecteze semnături în susținerea candidatului la alegerile prezidențiale. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0