O nouă recesiune globală la sfârșitul anului 2020 - avertizare Bloomberg

© Sputnik / Алексей Даничев / Accesați arhiva multimediaСтенд компании Bloomberg на Петербургском международном экономическом форуме.
Стенд компании Bloomberg на Петербургском международном экономическом форуме. - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Experții prezic noi probleme pentru economia globală până la sfârșitul anului, în ciuda semnelor de redresare resimţite după ridicarea restricţiilor, relatează agenția de presă Bloomberg.

BUCUREŞTI, 8 sept – Sputnik. Este posibil ca economia globală să treacă printr-o nouă perioadă de recesiune la sfârșitul anului 2020, a anunţat agenția Bloomberg, făcând referire la mai mulți experți.

Orașul Soroca în carantină - Sputnik Moldova
Riscul Carantinei-2: Cât de rezistentă este economia Moldovei – expert

Potrivit agenției, economiștii constată redresarea economiei după ridicarea restricţiilor de izolare împotriva pandemiei Covid-19, însă există încă multe temeri.

„Am văzut apogeul redresării. De acum înainte, avântul [economic] se estompează”, a declarat Joachim Fels, consilier economic la Pacific Investment Management, ale cărui observații au fost citate de Bloomberg.

Guvernele țărilor dezvoltate au cheltuit deja miliarde de dolari pentru a-și sprijini economiile naționale în timpul pandemiei. Aceste eforturi au făcut posibilă, în special, reducerea ratei șomajului prin crearea a 1,4 milioane de locuri de muncă în Statele Unite în august și îmbunătățirea situației de pe piața imobiliară din SUA.

Economia chineză se redresează, iar producția în Germania este, de asemenea, în creștere. În același timp, piețele emergente au avut o perioadă de „respiro” din cauza dolarului mai slab.

Reducerea măsurilor de sprijin

Dar autoritățile vor trebui să își dubleze eforturile pentru a se asigura că situația nu se va înrăutăţi, când multe ţări sunt deja pregătite să reducă măsurile de sprijin.

În ciuda tuturor progreselor științifice făcute pentru a crea vaccinuri împotriva Covid-19, vaccinurile nu vor fi disponibile în curând la scara la care este nevoie pentru a împiedica răspândirea coronavirusului, ceea ce constituie o cerință esenţială pentru ca afacerile să se desfăşoare ca înainte.

„Fără sprijin financiar, va fi dificil să ţii pasul”, subliniază Ryan Sweet de la Moody's, citat de Bloomberg.

Reducerea numărului de locuri de muncă

Există și alte semne ale recesiunii. Mai multe mărci importante, printre care Ford Motor, United Airlines și American Airlines, au anunțat recent reduceri semnificative ale numărului de locuri de muncă.

Молдавские леи - Sputnik Moldova
Economia țării, afectată de pandemie: Are însă „potențial de îmbunătățire”
United Airlines intenționează să reducă programul de lucru în cazul a 16.370 de angajați de la 1 octombrie, American Airlines intenționează să înlăture 19.000 de locuri de muncă și Ford Motor 1.400 de locuri de muncă înainte de sfârșitul anului 2020.

În plus, tensiunile dintre Statele Unite și China ar putea escalada înainte de alegerile prezidențiale din SUA din 3 noiembrie. Acest lucru ar putea submina încrederea în afaceri, mai precizează agenția, citată de Sputnik France

Cerere slabă

În China, unde răspândirea Covid-19 a fost stopată acum câteva luni, consumatorii încă nu vor să îşi cheltuiască bani. În același timp, cele mai mari bănci din țară au raportat cea mai gravă scădere a profiturilor în mai mult de un deceniu din cauza creșterii creditelor neperformante.

De asemenea, în Europa fabricile încearcă să reducă costurile de producție pentru a face față cererii slabe și scăderii prețurilor, care afectează profiturile, adaugă agenția.

Un posibil nou val de Covid-19

O altă problemă este riscul declanşării unui al doilea val de Covid-19. Chiar dacă apare un nou vaccin, punerea acestuia la dispoziție în întreaga lume la scara necesară va cere timp, consideră Warwick McKibbin de la Brookings Institution și Australian National University.

În opinia sa, coronavirusul ar putea costa economia mondială aproximativ 35 de miliarde de dolari până în 2025.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0