Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Economia țării, afectată de pandemie: Are însă „potențial de îmbunătățire”

© Sputnik / Yana ZaharovaМолдавские леи
Молдавские леи - Sputnik Moldova
Abonare
Biroul Național de Statistică a prezentat un raport cu privire evoluția Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an, raportat la perioadă similară din 2019. Premierul Ion Chicu susține că economia a fost afectată, însă are potențial de îmbunătățire.

CHIȘINĂU, 15 iun. - Sputnik. Potrivit Biroului Național de Statistică, în trimestrul I al acestui an Produsul Intern Brut a însumat, pe serie brută, 43 de miliarde 685 de milioane de lei, în creștere cu 0,9% față de trimestrul I al anului 2019. 

Банкноты номиналом 200 и 500 лей - Sputnik Moldova
Societate
Tablou statistic: Salariul mediu pe economie - la fel ca temperatura medie pe spital
Pe seria ajustată sezonier, față de același trimestru din 2019, PIB-ul s-a majorat cu 1,2%, iar față de trimestrul IV din 2019 - cu 0,5%.

La creșterea PIB-ului au contribuit domeniile construcții, informații și comunicații, comerțul, întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor, transportul, dar și activitățile ce țin de cazare și alimentație publică.

În același timp, un impact negativ asupra creșterii PIB-ului au avut industria extractivă și prelucrătoare, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, precum și domeniul salubrității și gestionării deșeurilor și activitățile de decontaminare.

Dimineață, premierul Ion Chicu a declarat că redeschidrea treptată a piețelor și a domeniului HoReCa va permite echilibrarea situației  bugetare. 

”Redeschiderea întreprinderilor economice ne-a permis să echilibărm situația bugetară. Deci, în iunie 2020, raportat la iunie 2019, încă suntem în scădere, dar nu așa pronunțată cum a fost la începutul lunii mai și chiar la sfârșitul lunii mai. Deci, continuă îmbunătățirea și reconfirmă potențialul economiei noastre de a genera venituri la buget, ceea ce înseamnă capacitatea Guvernului de a achita pensii și salarii cetățenilor”, a declarat premierul Ion Chicu. 

Începând de astăzi, 15 iunie, restaurantele și cafenelele își redeschid ușile pentru clienți după o lungă perioadă de inactivitate. Din cauza pandemiei COVID-19, situația economică a țării a fost afectată, iar mai mulți antreprenori s-au plâns că sunt în impas. Astfel, autoritățile au venit cu mai multe măsuri pentru a sprijini agenții ecnomici în această criză. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0