Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Strigăt de disperare: O educatoare scoate la iveală problemele din grădinițe - Detalii

CC0 / Pixabay / FeeLoona / Grădiniță
Grădiniță  - Sputnik Moldova
Abonare
O educatoare din Capitală cere autorităților să-i asigure pe angajații grădinițelor cu laptopuri și să revizuiască graficul de muncă al acestora. Ea a lansat și o petiție online în acest sens.

CHIȘINĂU, 8 sept- Sputnik. Elena Mânăscurtă muncește educatoare într-o grădiniță din Capitală. Femeia a povestit pentru Sputnik Moldova că se comit multe nedreptăți în raport cu educatorii din țară și a decis să facă o petiție online . În scrisoare, Elena Mânăscurtă cere autorităților dotarea grădinițelor cu laptopuri.

Läkaren sätter plåstret på såren på en pojkes knä - Sputnik Moldova
Societate
Când se încheie examinarea medicală a copiilor pentru admiterea la grădinițe și școli  
”Tindem spre dezvoltare, iar dezvoltarea începe de la gradiniță. Dotarea cu calculatoare va simplifica și munca educatorului, scutindu-l din a completa zeci de foi și proiectări zilnice. Acest lucru se poate automatiza, fiind realizat la calculator”, susține educatoarea.

Totodată, Elena Mânăscurtă solicită ca autoritățile să-și asume toate cheltuielile necesare.

”Autoritățile ne dotează cu detergenți, dar nu și cu căldări, mopuri. Astfel, suntem puși în situație de a cere părinților să le procure. Sunt o mulțime de cheltuieli, pe care statul nu le acoperă. Banii alocați de stat, Primărie nu întotdeauna ajung la punctul final, adică la instituții”, susține autoarea petiției. 

Mai mult, femeia spune că grădinițele nu sunt aprovizionate suficient cu echipamente de protecție împotriva COVID-19.

”Am fost dotați cu două măști de protecție reutilizabile pentru toată perioada post-COVID-19 și câte o pereche de mănuși pe săptămână. De ce nu s-a asigurat testare gratuită a cadrelor didactice înainte de redeschiderea instituțiilor, cum s-a făcut în alte țări? De ce nu toate grupele dispun de covorașe pentru dezinfectarea încălțămintei? De ce acel lipici sau stikere pentru marcarea distanței fizice am fost nevoite să le procurăm tot noi, dacă regulile și restricțiile le impun autoritățile? De ce se cere să fie dotată grupa cu suport pentru șervețele de mâini la baie și căldare cu pedală, dacă statul nu ne-a dotat cu așa ceva?”, se întreabă indignată Elena Mânăscurtă.

Детский сад - Sputnik Moldova
Societate
Aproape o mie de grădinițe rămân în continuare închise: Iată motivul
La final, educatoarea spune că trebuie revizuit orarul de muncă al cadrelor didactice și să se plătească toate orele de lucru suplimentare. 

”Nu s-a ținut cont de simplul fapt că, în afară de cele 7 ore de serviciu, noi suntem mame, care avem copii ce necesită ajutor în realizarea temelor pentru acasă, iar în alte situații copiii noștri tot învață online și au nevoie de suport. Timpul care ar fi trebuit să-l petrec cu copilul meu eu sunt nevoită să-l petrec pentru realizarea activităților online și încă gratis”, se mai arată în petiție. 

Elena Mânăscurtă a declarat că are susținerea a peste o mie de educatori din țară, iar până la sfârșitul săptămânii va expedia petiția la Ministerul Educației. 

”Eu nu am fost sunată de nimeni, în schimb managerul instituției în care eu activez mi-a spus că a fost sunat de o persoană cu influență care a solicitat ca eu să șterg petiția și alte postări. Am spus că nu am de gând, pentru că vreau să fie luate măsuri și nu cerem nimic mai mult decât drepturile noastre să fie respectate”, a mai spus educatoarea. 

Petiția a adunat deja 350 de semnături. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației, Doina Gafencu, nu ne-a răspuns la telefon pentru a comenta situația. Nu am primit un răspuns nici de la Angela Cutasevici, șefa Direcției Educației din Chișinău. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0