Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Când se încheie examinarea medicală a copiilor pentru admiterea la grădinițe și școli  

© Fotolia / Dmitri MarutaLäkaren sätter plåstret på såren på en pojkes knä
Läkaren sätter plåstret på såren på en pojkes knä - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Sănătății a precizat în ce condiții și până când vor fi efectuate examinările medicale ale copiilor admiși în instituțiile de învățământ preșcolar, primar și gimnazial.

CHIȘINĂU, 6 aug – Sputnik. Părinții și tutorii sunt informați că pe 20 august se vor încheia examinările medicale cu scop profilactic ale copiilor pentru admiterea în instituțiile de învățământ preșcolar, primar și gimnazial.

Первый звонок - Sputnik Moldova
Societate
Cum va fi organizat învățământul din 1 septembrie: Vor purta sau nu măști elevii

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) atenționează că examinările la medic trebuie planificate și programate obligatoriu în prealabil, cu luarea în considerare a termenului limită.

Programarea prealabilă este obligatorie din cauza că instituțiile medicale trebuie să țină cont de fluxul și numărul de copii ce vor fi examinați zilnic.

  • Ministerul anunță că examinarea medicală se va efectua cu respectarea unor condiții:
  • Realizarea vaccinării obligatorii pentru vârsta respectivă a copilului, reieșind din indicațiile individuale și recuperarea restanțelor de imunizare prin diminuarea intervalelor de vaccinare până la 30 zile;
  • Examinarea medicală riguroasă/atentă a copiilor de către medicul de familie în vederea depistăriii abaterilor de la dezvoltarea normală sau a diverselor maladii;
  • În cazul copiilor sănătoși, medicul de familie va elibera extrasul (F-027), care să conțină informații despre starea sănătății copilului, calendarul de vaccinare, lipsa contactului cu bolnavi infecțioși și recomandări privind particularități de regim;
  • În cazul copiilor cu suspecții la patologii sau care se află la evidență cu maladii cronice se va elabora un plan individualizat de consultații la medicii specialiști de profil, investigații și tratament, în funcție de starea de sănătate sau riscurile medico-sociale.
Notăm că MSMPS a informat pe 4 august, că, printr-un ordin, a exclus examenul medical obligatoriu, cu prezentarea adeverinței medicale (F086 e), din cerințele pentru înscrierea la concursul de admitere în instituțiile de învățământ profesional tehnic și superior.

Decizia a fost luată în cotextul riscurilor pe care le prezintă pandemia COVID-19. Totuși, excepție fac specialitățile pentru care condiția fizică bună a candidatului este una obligatorie.   

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0