Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovenii din Paris și Nisa au făcut demers către Guvern: Ce solicită diaspora

© Sputnik / Mihai CarausVama Palanca
Vama Palanca - Sputnik Moldova
Abonare
Moldovenii stabiliți la Paris și la Nisa le cer autorităților de la Chișinău să-i scutească de carantina de 14 zile la întoarcerea în țară. Ei solicită să li se permită acest lucru în cazul în care prezintă testul la COVID-19 făcut în Franța.

CHIȘINĂU, 8 sept- Sputnik. Președintele Asociației Moldovenilor din Nisa "Moldavița", Tatiana Zemba, și președintele Asociației „Papillon Dor” din Paris, Viorica Țîmbalari, au făcut un demers din numele moldovenilor stabiliți în Franța, în care îi cer premierului Ion Chicu și altor instituții responsabile de la Chișinău să modifice hotărârea Comisei pentru Sănătate Publică din 21 august, astfel încât cetățenii care revin în țară pentru o perioadă scurtă să nu fie plasați în carantină pentru o perioadă de 14 zile.

Aeroportul Chișinău - Sputnik Moldova
Dodon: Moldovenii care vin din țările incluse în lista verde nu vor sta în autoizolare
"În ultimele 2 săptămâni primim tot mai multe plângeri și solicitări din partea persoanelor din diaspora care revin în Republica Moldova pentru o perioada scurtă din zonele roșii, care sunt impuși să stea în autoizolare 14 zile, iar la ieșirea din Republica Moldova, la aeroport, li se aplică amenzi că nu s-au conformat acestei hotărâri. Înțelegem situația pandemică și riscul de infectare cu COVID-19 și venim cu soluții pentru situația stringentă a cetățenilor. Solicităm respectuos ca cetățenii care intră în țară din zonele roșii pentru o perioadă scurtă de timp să prezinte doar testul negativ la COVID-19 valabil 72 de ore până la trecerea frontierei", se arată în solicitare.

Președinții celor două asociații dau asigurări că testele la coronavirus făcute în Franța sunt autentice. Ei spun că astfel de practici sunt aplicate în țările europene. Scrisoarea a fost expediată Executivului. Premierul Ion Chicu nu a comentat deocamdată această solicitare. 

Anterior, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis că persoanele care revin din statele incluse în zona verde nu vor sta în izolare și nu vor completa fișa epidemiologică la intrarea în țară. Lista țărilor clasificate în zonele roșie sau verde este plasată pe site-ul Ministerului Sănătății, Ministerului de Interne, Ministerului de Externe și pe pagina Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Ea se actualizează o dată la 14 zile, în ziua de vineri, și intră în vigoare în ziua de luni a săptămânii următoare.

Franța face parte din țările aflate sub cod roșu de infecție cu COVID-19. Până acum, aici s-au înregistrat 367 174 de mii de cazuri de coronavirus. Din acest număr, 88 486 de pacienți s-au vindecat, iar 30 732 au decedat. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0