Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Expert, despre afirmațiile lui Furtună - Nimeni nu are dreptul să decidă cine să moară

© Sputnik / Анатолий Медведь / Accesați arhiva multimediaLa spital
La spital - Sputnik Moldova
Abonare
Val de critici dure la afirmațiile șefului Agenției Naționale de Sănătate Publică care s-a referit la persoanele care mor răpuse de COVID-19.

CHIȘINĂU, 8 sept – Sputnik. Declarația șefului Agenției Naționale de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, despre persoanele care mor din cauza complicațiilor provocate de COVID-19 a stârnit un val de critici în spațiul public. Deputatul „Pro Moldova”, Sergiu Sîrbu a catalogat declarația epidemiologului una plină de „nesimțire și obrăznicie”. Fostul ministru al Sănătății, Ala Nemerenco, scrie pe Facebook că regretă „numirea domnului Furtună în funcția de director interimar la ANSP”. Aceasta spune că îl cunoscuse pe actualul șef al Agenției ca un bun profesionist în domeniu, dar care a dezamăgit foarte mult prin „aroganța și cinismul mesajelor”.

Declarațiile lui Furtună au lăsat nedumerire nu doar în rândul politicienilor, dar și a oamenilor simpli. Imediat ce acesta a afirmat în cadrul unei emisiuni televizate că „în toată lumea, COVID-19 a luat viața celor care și așa erau o povară pentru ei și pentru cei din jur”, reacțiile au început să apară pe rețelele de socializare. În spațiul public, oamenii cer demisia șefului ANSP.

Unul din cei mai recunoscuți demografi din Republica Moldova, Valeriu Sainsus a reacționat de asemenea la declarația lui Furtună. Potrivit doctorului în științe demografice, viața este un dar, indiferent de nivelul de bunăstare, vârstă sau handicap.

„Vă întreb, dreptul la viață îl au doar cei sănătoși?”, scrie Valeriu Sainsus pe contul său de Facebook.

În aceiași postare, Sainsus califică afirmația lui Furtună ca o sfidare a sănătății cetățenilor Republicii Moldova și îl îndeamnă să plece din funcție.

© Photo : Facebook / Captură ecran / Sainsus ValeriuReacția demografului Valeriu Sainsus la afirmațiile lui Nicolae Furtună
Expert, despre afirmațiile lui Furtună - Nimeni nu are dreptul să decidă cine să moară - Sputnik Moldova
Reacția demografului Valeriu Sainsus la afirmațiile lui Nicolae Furtună

Prin afirmațiile sale, medicul epidemiolog a lăsat să se înțeleagă că noul tip de coronavirus a scurtat din chinul suferinței multor oameni.

„Oamenii care se chinuiau în stadii terminale de cancer, avansate de diabet, patologii cardiovasculare ireversibile decompensate. Lucrul acesta s-a întâmplat și în Franța, și în Italia și din păcate și în Republica Moldova”, a declarat Nicolae Furtună.

În comentariile și reacțiile la aceste afirmații, oamenii se întreabă dacă Furtună s-a referit și la medicii care și-au pierdut viața din cauza acestui virus.

„Acești oameni tot erau „o povară pentru ei și pentru cei din jur”, dle Furtună? Sau povară pe capul cetățenilor sunteți voi, cei care gestionați această pandemie?”, se întreabă un utilizator Facebook.

Centrul COVID-19 Chișinău - Sputnik Moldova
Societate
Sistemul medical, la limita epuizării iată ce declarații au făcut Furtună și Dumbrăveanu

Altcineva l-a întrebat de Furtună „cum s-ar uita în ochii celor trei copii a căror mamă a decedat la 38 de ani de la COVID-19 sau la părinții fetei de 27 de ani și a copilului de 15 ani, bunei, părinți, frați surori, etc”.

Mai mult, persoane din sistemul medical își exprimă indignarea că până la această oră șeful de la Sănătate Publică nu și-a dat demisia și nici un oficial nu a cerut plecarea din funcție după astfel de declarații.

Într-un comentariu pentru Sputnik Moldova, expertul în sănătate publică Ala Tocarciuc a declarat că această afirmație, nu doar că nu este etică, dar și absolut greșită. Pentru că viața este de neprețuit.  

„Nimeni nu are dreptul să decidă cine să trăiască și pe cine să moară. Nicio funcție nu dă unei persoane dreptul de a vorbi astfel. Faptul că în șase luni știința a acumulat unele informații despre categoriile de pacienți susceptibile la virus și cele mai expuse riscului, nu înseamnă că avem dreptul să spunem acest lucru și să admitem ceea ce a spus un funcționar public”, a menționat Tocarciuc.

Aceasta a atras atenția asupra faptului că există foarte multe persoane cu o vârstă înaintată și care au suferit de mai multe boli grave, dar în final au reușit să înfrunte și să ducă un mod de viață normal. Ala Tocarciuc este de părere că să spui că aceste persoane sunt o povară și că nu e nimic grav că aceștia sunt răpuși de COVID-19, este absolut greșit.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0