Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sistemul medical, la limita epuizării iată ce declarații au făcut Furtună și Dumbrăveanu

Abonare
Șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a declarat că din cele 9 018 cazuri de COVID-19 înregistrate, 1 713 sunt în rândul angajaților din sistemul medical. El a spus într-o conferință de presă că numărul îmbolnăvirilor este în creștere.

CHIȘINĂU, 5 iun. - Sputnik. De la începutul pandemiei de COVID-19, în țară noatră, 1 713 angajați din sistemul medical s-au infectat cu COVID-19. Este vorba despre 427 de medici, 766 de asistenți medicali, 357 de infermieri și 163 de angajați auxiliari. În prezent, 4 lucrători medicali din 100 sunt infectați. 

Un nou ajutor umanitar oferit de China pentru Republica Moldova - Sputnik Moldova
Societate
Un nou lot umanitar oferit de China pentru Republica Moldova în lupta cu COVID-19

”Este ridicată rata de atac între medici. A ajuns la 4,3 la sută din 100 de medici. Între asistenții medicali rata de atac rămâne de 3,5% din 100 de persoane, iar infermierii care aveau cea mai mare rata de atac, acum au 3,4% din 100 de persoane”, a declarat Nicole Furtună, șeful ANSP.

Până acum, 6 413 lucrători medicali au fost testați la COVID-19. 

”Doar în ultimele 7 zile au fost testați 577 de angajați. Dintre cei infectați, 67% sau 1 139 de angajați s-au vindecat și au revenit la muncă să acorde ajutor pacienților. 32% au 556 rămân în continuare bolnavi. Și, din păcate, avem 18 persoane care au decedat din cazua complicațiilor provcate de COVID-19”, a mai spus șeful ANSP. 

La conferința de presă a participat și Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, care a a menționat că medicii fac tot posibilul să salveze viața cetățenilor, iar oamenii trebui să-i ajute în acest sens.

”Sistemul medical lucrează la maximă intensitate, este la limita epuizării. Sistemul medical înglobează, în primul rând oameni, oameni profesioniști, oameni cu dedicație și care merită tot respectul nostru. Și respectul îl putem manisfeta prin responsbailitate noastră”, a menționat Viorica Dumbrăveanu. 

Reprezentanții Ministerul Sănătății au fost întrebați cum se acordă indemnizația de 16 mii de lei medicilor infectați de COVID-19.

Prim-ministrul Ion Chicu - Sputnik Moldova
Politică
Mesaj matinal al premierului Ion Chicu: Stați acasă - nu la cimitir

”Persoanele respective care s-au infectat sunt anunțate la ANSP, care elaborează o listă, pe care o analizează Ministerul Sănătății și pe care o înaintează Ministerului Finanțelor care determină cuantumul mijloacelor financiare direcționat pentru fiecare instituție medicală pentru achitarea celor 16 mii de lei”, a declarat Viorica Dumbrăveanu. 

Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a declarat că autoritățile vor prezenta ulterior datele despre numărul angajaților din spitale care au beneficiat de indemnizații din partea statului în această perioadă. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0