CHIȘINĂU, 29 ian – Sputnik, Sergiu Praporșcic. Postul paneuropean de televiziune "Euronews" a realizat un reportaj despre cea mai mare livadă de nuci pe rod din Republica Moldova, care se află în nordul țării - raionul Soroca. Plantația are tocmai 800 de hectare, iar firma care o administrează este cel mai mare producător de nuci din Europa.
Reportajul despre livada de nuci și linia de prelucrare a nucilor de la Soroca fost difuzat în cadrul emisiunii ”Business Planet”, cazul fiind prezentat ca o "poveste de succes". Asta și pentru că firma care a administrează afacerea a beneficiat de finanțare europeană, iar postul de televiziune Euronews este un promotor al intereselor birocrației Uniunii Europene, multinaționalelor și al ideologiei globaliste.
Producerea nucilor, unul dintre foarte puținele domenii care merge bine în Moldova
Așa s-au altfel, de data aceasta, Republica Moldova a apărut, în fața celor 7,5 milioane de oameni care urmăresc zilnic Euronews, în lumini pozitive, fapt care trebuie să ne bucure, mai ales că promovează un domeniu extrem de importat al agriculturii noastre – producerea nucilor. Acest domeniu are un mare impact social, dat fiind că în această industrie sunt implicați mult mai mulți oameni decât pare la prima vedere. Și asta pentru că nucile în țara noastră sunt produse nu doar de fermierii care au plantații pe rod. Partea leului în această industrie le revine celor care strâng nuci din gospodăriile proprii, de pe marginea drumurilor, din fâșiile forestiere, iar cei care fac acest lucru sunt, de regulă, oameni săraci care în felul acesta își asigură un mic venit în plus.
Cum să ai venit de 10.000 euro dintr-un hectar de pământ>>>
Menținerea cererii înalte la exportul nucilor din Republica Moldova este extrem de importantă pentru economia țării noastre, în general, și pentru categoriile nevoiașe care practică colectarea nucilor, în special. Prăbușirea exporturilor la nuci, i-ar lipsi pe unii de puținul venit pe care îl mai au.
Moldova are o mină de aur
Dar să vedem ce se întâmplă în acest segment al agriculturii și industriei alimentar din Republica Moldova și cum se plasează țara noastră pe piața globală de nuci.
Președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, Oleg Târsână, afirmă, în lucrarea sa "Evoluția culturii nucului în Moldova: trecut, prezent, perspective" (publicată în februarie 2017), că "în mai puțin de 15 ani Moldova a realizat un salt tehnologic care a ridicat cultura nucului la nivel de industrie".
Oleg Târsână afirmă, pe bună dreptate, că cultura nucului este o Mină de Aur pentru cea mai săracă țară a Europei. Și asta pentru că, "în anul 2015, moldovenii au exportat nuci în coajă și miez de nuci în valoare de 108 milioane de dolari – echivalentul a trei tone de aur. Pentru o economie atât de afectată de tranziția interminabilă, de corupția endemică și de plăcile tectonice mișcătoare ale geopoliticii regiunii, nucul a devenit o mană cerească", spune președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere.
Gâștele au salvat Roma, iar nucile vor salva Moldova>>>
Republica Moldova, în top 7 al producătorilor de nuci din lumea întreagă
Potrivit unui raport privind producerea, exportul și consumul mondial de nucă, publicat de către Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite în data de 20 februarie 2017, Republica Moldova intră în top 7 al producătorilor din lumea întreagă, ocupând poziția a șaptea, fiind devansată doar de China, Statele Unite, Uniunea Europeană, Ucraina, Chile, Turcia. Poziție extrem de bună dacă ținem cont și teritoriul minuscul pe care îl are țara noastră comparativ cu cel al țărilor de mai sus.
Potrivit studiului realizat de președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, Oleg Târsână, în sezonul 2016-2017, Moldova a produs aproximativ 31 000 tone nuci (față de 18 000 de tone în 2006) care au fost practic complet exportate.
Așa cum am spus mai sus, țara noastră exportă preponderent producția de nuci colectată de populație din fâșiile antierozionale din câmpii, din pomii din fâșiile de aliniament de-a lungul drumurilor și din cei de pe lângă gospodăriile individuale. Potrivit unor estimări, toți acești pomi ar alcătui aproximativ 15 000 – 20 000 ha, ajunși la maturitatea productivă. Această producție reprezintă astăzi cca 80% din totalul exportat. Doar o mică parte provine din cele aproximativ 14 000 ha de livezi plantate în ultimii zece ani, adică în perioada 2006-2016.
Iată de ce menținerea și creșterea exporturilor de nuci este atât de importantă pentru economia Republicii Moldova, astfel că ori promovare a lor este binevenită.