Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Incredibil: Iată ce au descoperit oamenii de știință pe suprafața Lunii

CC0 / Pixabay / Comfreak / Moon
Moon - Sputnik Moldova
Abonare
Sonda spațială indiană Chandrayaan-1 a descoperit pe Lună acumulări de hematit, un mineral care se formează numai în prezența oxigenului și a apei.

CHIȘINĂU, 5 sept - Sputnik. Într-un articol publicat în revista Science Advances, oamenii de știință analizează cum a fost posibil să apară pe suprafața satelitului Pământul această formațiune minerală asemănătoare ruginii - hematitul - relatează RIA Novosti.

În 2008, spectrometrul Moon Mineralogy Mapper (M3) de la bordul Chandrayaan-1 a găsit apă sub formă de gheață în regiunile polare ale Lunii.

Cosmos - Sputnik Moldova
Descoperire astronomică importantă, în România

Acum, la decodarea datelor aceluiași instrument, care a fost proiectat de NASA, cercetătorii americani de la Jet Propulsion Laboratory au văzut linii spectrale corespunzătoare oxidului de fier (Fe2O3).

Hematitul este un produs rezultat din oxidarea rocilor care conțin fier. El este răspândit pe Pământ, pe Marte și pe unii asteroizi. Anume oxizii de fier „ruginiți” sunt cei care dau nuanța Planetei Roșii. Dar pe Lună, unde nu există oxigen și apă lichidă, hematitul, teoretic, nu ar trebui să fie.

"Dar, de când am descoperit apa pe Lună, am început să presupunem că ar putea exista o varietate mai mare de minerale, dacă această apă reacționează cu roci lunare", se precizează în comunicatul de presă al Laboratorulul. 

Spectrele M3 arată că polii Lunii au o compoziție foarte diferită de restul părților ei. Oamenii de știință presupun că apa interacționează cu roci, formând multe minerale care erau absente în probele de sol al Lunii, aduse anterior pe Pământ.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0