Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Descoperire astronomică importantă, în România

© Photo : NASA/JPL-Caltech/UCLACosmos
Cosmos - Sputnik Moldova
Abonare
Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad a descoperit o stea variabilă. Este o premieră pentru instituție, iar corpul ceresc va purta numele orașului românesc.

CHIȘINĂU, 19 ian - Sputnik. Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad anunță pe pagina sa că a reușit să facă o descoperire remarcabilă în domeniul astronomic.

”În urma unor observații astronomice cu caracter științific realizate cu ajutorul telescopului principal, la Observatorul Astronomic al Muzeului "Vasile Pârvan" Bârlad, a fost descoperită în premieră pentru instituția noastră prima stea variabilă, ce va purta numele Bârlad V1.Steaua variabilă Bârlad V1 a fost descoperită la începutul lunii noiembrie 2019, în urma procesării unor cadre test pentru observații fotometrice. Curba de lumină a fost raportată pe 4 decembrie 2019 la American Association of Variable Star Observers (AAVSO)”, scriu cercetătorii pe pagina de Facebook.

Potrivit savanților din Bârlad, stelele variabile sunt astrele care își modifică strălucirea în urma unor procese interioare din interior. Bârlad V1 este situată la o distanță de aproximativ 4000 ani lumină în dreptul constelației Perseus.

Aceasta este cea de a doua descoperire importantă, după Nova Roșie Luminoasă din galaxia Messier 101, înregistrată în10 februarie 2015.

Fluxul de știri
0