Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Important pentru moldovenii care muncesc în Rusia: Va fi semnat un acord mult așteptat

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Trecere la banca de fotografiiMoscova
Moscova - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Cetățenii moldoveni care muncesc în Rusia așteaptă de mai mult timp ca autoritățile de la Moscova și cele de la Chișinău să semneze un acord privind protecția socială. Astăzi, șeful statului le-a promis că documentul ar putea intra în vigoare până la sfârșitul anului.

CHIȘINĂU, 4 sept- Sputnik. Șeful statului a fost întrebat în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde” când va fi semnat Acordul între Republica Moldova și Federația Rusă cu privire la securitatea socială. 

Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Majoritatea parlamentară va vota pentru creditul rusesc, banii sunt necesari - Igor Dodon

”Acordul este pregătit, în octombrie va avea loc ședința comisiei mixte interguvernamentale Moldova-Rusia, iar semnarea acestui acord este preconizată în acea ședință. Sperăm că după aceasta va fi transmisă Parlamentului pentru ratificare. Sper să intre în vigoare la sfârșitul anului acesta”, a declarat președintele Igor Dodon.

În luna februarie, la Moscova, au demarat negocierile pe marginea proiectului Acordului între Republica Moldova și Federația Rusă privind securitatea socială. Proiectul prevede acordarea pensiilor pentru limita de vârstă, pensiilor de dizabilitate cauzată de afecțiuni generale, în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale, pensiilor de urmaș și ajutorului de deces.

Acordul negociat este bazat pe principiul proporționalității și exportului de prestații sociale în baza căruia drepturile la pensie se vor stabili de fiecare stat proporțional stagiului de cotizare realizat pe teritoriul propriu. Acesta va substitui actualul Acord între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse privind garanțiile drepturilor cetățenilor în domeniul asigurării cu pensii, semnat la 10 februarie 1995.

Republica Moldova a încheiat, până în prezent, acorduri de securitate socială bazate pe principiul proporționalității și exportului de prestații sociale cu 14 state.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0