Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Curtea de Apel Chișinău are, oficial, un nou președinte: Iată cine este

© Sputnik / Miroslav RotariАппеляционная Палата
Аппеляционная Палата - Sputnik Moldova
Abonare
Decretul cu privire la numirea noului președinte al Curții de Apel Chișinău a fost semnat recent de președintele Igor Dodon.

CHIȘUNĂU, 4 sept – Sputnik. De astăzi, Curtea de Apel Chișinău are, oficial, un nou președinte. Este vorba de judecătorul Vladislav Clima. El va avea un mandat de patru ani în fruntea instituției

Decretul semnat acum două zile de președintele țării, Igor Dodon, a fost publicat joi în Monitorul Oficial.

Amintim că Vladislav Clima a fost numit pe 28 iulie în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, cu votul majorității membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.

Acesta este fiul fostului judecător al Curții Supreme de Justiție Nicolae Clima, cel care în perioada 2006-2009 a condus și Consiliul Superior al Magistraturii.

Vladislav Clima este magistrat din anul 2006. Inițial, a activat la Judecătoria Ciocana și a deținut și funcția de vicepreședinte al instanței. Din anul 2017 este judecător la Curtea de Apel Chișinău. În același an, pe portalul Autorității Naționale de Integritate apare prima declarație de avere și interes depusă de Vladislav Clima.

Аппеляционная Палата - Sputnik Moldova
Societate
Dosarul „Metalferos” a ajuns la Curtea de Apel Chișinău

Potrivit informațiilor din declarație, în 2017 Clima a ridicat un salariu de aproximativ 250 de mii de lei din funcția de judecător și peste 43 de mii de lei de la USM și Institutul Național al Justiției, unde activa ca profesor. Tot atunci, magistratul a primit o donație de 10 mii de euro. Împreună cu soția sa, au vândut o mașină în valoare de 200 de mii de lei, iar soția câștigase 8600 de dolari pentru serviciile de design interior prestate peste hotarele țării. În aceiași declarație, Clima menționează 2 terenuri a câte 12 ari, cumpărate în 2012. Familia Clima declară un apartament de peste 70 m2, cumpărat în 2006, cu valoarea de peste 369 de mii de lei, un alt apartament de 55 m2, achiziționat în 2012 cu peste 235 de mii de lei, o casă de locuit de aproape 300 m2, cumpărată în 2013 cu circa jumătate de milion de lei și un garaj de 64 m2 care a costat 115 mii de lei.

În 2016, judecătorul și-a cumpărat în leasing o mașină fabricată în 2015, cu 38 de mii de euro. Un an mai târziu, familia judecătorului a mai procurat o mașină nouă, cu 20 de mii de euro. În declarația din 2018, Vladislav Clima a indicat aceleași bunuri. În declarația depusă la ANI pentru 2019,  Vladislav Clima menționează că a primit o donație de 30 mii de dolari de la tatăl său, Nicolae Clima, fost judecător la CSJ, actualul șef al Inspecției Judiciare de la CSM și de la fratele său Igor Clima. Banii ar fi fost donați pentru studiile fiului judecătorului, Clima Vlad-Tudor.

Anul trecut, magistratul a obținut aproape 300 de mii de lei de la locul de muncă de bază și alte 79 de mii dintr-un salariu la USM și Institutul Național al Justiției. Tot în 2019, familia judecătorului a procurat un apartament care are aproape 200 de m2 și este deținut printr-un contract de comodat și are o valoare de peste 1,3 milioane de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0