Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Video – Mesajul unui moldovean pentru belaruși: Vreți să ajungeți ca noi?

© Sputnik / Cătălina CerneiLocalitățile fantomă ale Republicii Moldova
Localitățile fantomă ale Republicii Moldova  - Sputnik Moldova
Abonare
Ce cred moldovenii despre evenimentele din Belarus? Opiniile, cum e firesc, sunt împărțite. Interesant este să constatăm că mulți dintre conaționalii noștri își formează o părere despre ceea ce se întâmplă la Minsk făcând o paralelă dintre Moldova și Belarus.

Moldoveni de rând au reacționat în mod diferit la evenimentele din Belarus, spre deosebire de clasa politică care, în cea mai mare parte, s-a grăbit să facă pe placul partenerilor sau, mai bine zis, patronilor occidentali și să-i ceară în mod ultimativ "ultimului dictator al Europei" să renunțe la putere.

Официальный представитель Министерства иностранных дел России Мария Захарова  - Sputnik Moldova
Rusia
Moscova critică politica UE față de Belarus
Este adevărat că o mare parte a societății a preluat tezele propagandiștilor liberali occidentali despre evenimentele din Belarus, mai ales că acestea sunt difuzate aproape non-stop la aproape toate posturile de televiziune, fapt pentru care sunt percepute de o parte a publicului ca fiind convingeri proprii, nu propagandă inoculată, cum este de fapt. Potrivit acestor teze, Lukașenko este un dictator feroce, care iată nu vrea să renunțe la putere nici după cinci mandate de președinte.

Alții, care în opinia mea au nițel mai mult discernământ, consideră că lucrurile nu trebuie privire în alb și negru, ele fiind, de fapt, mult mai nuanțate. Asta însemnând că o fi existat în Belarus o problemă cu succesiunea forțelor politice la guvernare, un fel de deficiență de democrație liberală (nu neapărat de democrație autentică, dacă aceasta, în general, există), lucru care unora nu le place, și cum să le placă dacă democrația liberală, liberalismul a ajuns astăzi mai mult decât o ideologie, ea este, de fapt, o religie pe care, dacă nu o accepți, nu o practici cu frenezie, riști nu doar să fii taxat și amendat, ci să ajungi și după gratii. Vedeți ce paradox: după gratii - dacă nu accepți liber și nesilit de nimeni democrația liberală.

Import-export - Sputnik Moldova
E oficial: Au căzut și exporturile, și importurile - Se confirmă cele mai sumbre prognoze
Dar să revenim la gândul de mai sus: spuneam că unii dintre conaționalii noștri au capacitatea să vadă și reversul medaliei pe care este scris "liberalism". Iar acest revers este exact ceea ce avem noi astăzi în țară: debandadă totală, incultură, amoralitate, sărăcie, exodul moldovenilor peste hotare și multe, multe altele lucruri cu care nu avem cum să ne mândrim, decât doar dacă am fi liberali sadea.

Iată că acești moldoveni, care și-au păstrat capacitatea de a gândi, nu de a prelua automat tezele propagandistice enunțate la televizor, fac o paralelă: ce avem astăzi în plan social și economic în Belarusul neliberal și autoritar, și ce avem în Moldova noastră democratică și liberală, atât de liberală încât și partidele de stânga îmbrățișează doctrina liberală, iar partide conservatoare nici măcar nu avem. În mod evident, comparația nu este în favoarea Republicii Moldova.

O astfel de comparație a făcut și activistul pentru apărarea pieței interne și a producătorului local și național Alexandru Gâscă. El a făcut un filmuleț într-o zonă industrială a Capitalei în care le-a prezentat belarușilor toate avantajele democrației liberale moldovenești în raport cu autoritarismul belarus.

"(Mesaj – n.n.) pentru belaruși din Moldova însorită. Liberalizarea pieței a dus la o sărăcie generalizată, la prăbușirea economiei și la emigrarea în masă în ultimii 29 de ani. Elementar. Nu mai există făină de porumb moldovenească în supermarketuri. Vreți ca laptele pentru copii voștri să fie transportate în astfel de mașini?", îi întreabă, pe Facebook, Gâscă pe belarușii care protestează împotriva lui Lukașenko și susțin opoziția.

În acest video, care apropo a acumulat deja câteva mii de vizualizări, Alexandru Gâscă vorbește în rusești, ca să fie înțeles de cei cărora le este adresat mesajul – belarușii. De aceea, dăm mai jos traducerea în limba română.

Nuntă - Sputnik Moldova
De ce ne isterizează nunta lui Chicu în timp ce nici nu ne îngrijorează cel ce bate la ușă
"Belaruși, fraților, voi vreți să aveți astfel de mașini, astfel de drumuri ca în Moldova de după liberalizarea pieței. Iată ce drumuri avem după anul 1991, iată ce drumuri, iată ce mașini. Agricultura este distrusă total. Liberalii noștri … această democrație în putrefacție, oamenii de cultură, scriitorii, ei ne-au adus țara în această situație. Priviți, mașina este produsă în anul 1970. Priviți ce drumuri avem noi, aceasta este o zonă industrială. Eu nu vă doresc asta. Voi aveți mașini noi, cisterne din metal inoxidabil, MAZ…", afirmă în acest video Alexandru Gâscă.

Ca să fim corect înțeleși, nu subscriem neapărat tuturor concluziilor făcute de Alexandru, mai ales că unele sunt discutabile. Nu suntem ahtiați după regimurile autoritare, nu blamăm democrația și nici crize de nostalgie după trecutul sovietic nu avem. Vrem să credem că ar fi bine să învățăm a privi lucrurile în complexitatea lor, fără a trage concluzii sugerate de la televizor. Dacă am fi făcut lucrul acesta până acum, va sigur că astăzi eram într-o situație mult mai bună. Iată de ce este bine să știm că există și alte puncte de vedere, există și oameni care gândesc ca Alexandru Gâscă. Să știm că deja nu este puțin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0