Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Investigația privind implicarea unei bănci în furtul miliardului a fost finalizată

© Sputnik / Mihai CarausAlexandr Stoianoglo
Alexandr Stoianoglo - Sputnik Moldova
Abonare
Procurorul General anunță că a fost pus sechestru pe bunurile unei bănci comerciale din Moldova, care este învinuită de implicarea în furtul miliartului.

CHIȘINĂU, 3 sept - Sputnik. Urmărirea penală în dosarul privind implicarea în furtul miliardului a unei bănci comerciale a fost finalizată. Anunțul a fost făcut public de procurorul general, Alexandr Stoianoglo în cadrul unui briefing de presă. Potrivit acestuia, în cauza penală este vizată atât instituția, cât și fosta președintă a Comitetului de Direcție al acestei bănci. 

„În concret, rechizitoriul procurorilor care însumează 40 de volume ale cauzei penale, vizează atât instituția bancară, în calitate de persoană juridică - învinuită de spălare de bani, cât și fosta președintă a Comitetului de Direcție al acestei bănci, acuzată de escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani în interesul unei organizații criminale”, a declarat Stoianoglo. 

Alexandr Stoianoglo - Sputnik Moldova
Politică
Stoianoglo, despre frauda bancară: Sunt procurori care mușamalizează ancheta

Procurorul spune că instanța de judecată a autorizat punerea sub sechestru a bunurilor respectivei bănci în valoare 1,9 miliarde de lei și anume; 54 de autoturisme, 24 de imobile și 4 autospeciale – în valoare de 58 milioane de lei, precum și 114 valori mobiliare de stat în sumă de 1,85 de miliarde de lei.

„Prin aplicarea sechestrului, procurorii urmăresc scopul reparării prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunilor, cu eventuala confiscare specială a acestora, în folosul statului. Menționăm că, sechestrele aplicate nu vor influența activitatea cotidiană a instituției bancare”, mai spune procurorul general.

Fosta președintă a Comitetului de Direcție al băncii este cercetată în stare de libertate, iar figuranții pe dosar urmează să fie expediați în judecată în cel mai scurt timp. 

Stoianoglo mai spune că anume datorită fostei conduceri a Băncii Naționale a Moldovei a fost posibilă realizarea furtului miliardului. 

„Încă în anul 2014, despre acest lucru a aflat întreaga comunitate financiar-bancară, și nu în ultimul rând, fosta și actuala conducere a Băncii Naționale a Moldovei, precum și alte autorități publice centrale, inclusiv Parlamentul, Guvernul și Președinția”, declară Alexandr Stoianoglo.

În concluzie, procurorul șef a precizat că Procuratura investighează activitatea instituției bancare și gestionarilor ei de atunci, care se prezumă a fi implicați în sustragerea banilor statului în valoare de 2,3 miliarde de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0