Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Guvernul a ajustat veniturile Bugetului social și ale asigurărilor în medicină

© Sputnik / Miroslav RotariIon Chicu
Ion Chicu - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul a aprobat în ședința de astăzi modificări la Legea Bugetului asigurărilor sociale. S-a decis alocarea a 100 de milioane de lei de la Bugetul de stat către fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.

CHIȘINĂU, 3 sept – Sputnik. Veniturile Bugetului asigurărilor sociale pentru anul 2020 vor fi majorate cu peste 23 de milioane de lei, conform unui proiect de lege adoptat de Guvern în ședința de astăzi.

Молдавские леи - Sputnik Moldova
Societate
Pensiile vor fi indexate și ajutorul unic va fi majorat - decizia Guvernului

Ajustările au fost făcute după analizarea gradului de executare a indicatorilor bugetari de la începutul anului și ținându-se cont de modificările ce au intervenit în ceea ce privește contingentul beneficiarilor de plăți sociale și a mărimii prestațiilor sociale.  

Totodată, indicatorii Bugetului asigurărilor sociale au fost armonizați cu modificările operate la Legea Bugetului de stat.

După modificări, Bugetului asigurărilor sociale pentru 2020 va avea venituri și cheltuieli de peste 24,57 de miliarde de lei.  

Totodată, Guvernul a precizat astăzi și veniturile fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2020. Se vor reduce cu peste 209 milioane de lei veniturile din contul primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală în formă de contribuţie procentuală la salariu şi la alte recompense. Această reducere este un rezultat al „diminuării fondului de remunerare a muncii”, s-a explicat în ședința Guvernului.

Правительство РМ Guvernul Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Societate
Suplimente la salarii și bani pentru dezinfectanții necesari școlilor: Decizia Guvernului

În această situație, 100 de milioane de lei vor fi transferate de la Bugetul de stat către fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.

Cu alte 10 milioane de lei, veniturile fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală urmează să crească din contul primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă.

De asemenea, veniturile fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală vor spori cu 20,8 milioane de lei datorită încasărilor în creștere din impozitul unic perceput de la rezidenţii parcurilor IT.

Pentru anul 2020, fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală vor avea venituri de aproximativ 8,5 miliarde de lei, cheltuieli de 8,9 miliarde de lei și un deficit de aproape 42 de milioane de lei.

În ședința de astăzi, Guvernul a aprobat și modificări la Bugetul de stat

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0