Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

"Semnal Rusiei": De ce SUA au trimis un submarin secret spre țărmul Norvegiei

© AP Photo / U.S. Navy / Mass Communication Specialist 2nd Class Jermaine RallifordSubmarinul american USS Michigan
Submarinul american USS Michigan - Sputnik Moldova
Abonare
Portalul The Drive a raportat că SUA au transmis un "semnal Kremlinului", trimițând submarinul secret USS Seawolf spre țărmurile Norvegiei.

CHIȘINĂU, 28 aug - Sputnik. Interesele de securitate ale marilor puteri se ciocnesc în Arctica. Americanii încearcă să demonstreze părții rusești disponibilitatea de a-și apăra în continuare interesele în această regiune. Acest lucru l-a declarat pentru Radio Sputnik, cercetător-șef Vladimir Batiuk, conducătorul Centrului de Studii Politico-Militare al Institutului SUA și Canadei, al Academiei ruse de Științe.

Anterior, portalul american ”The Drive” informa că Statele Unite au transmis un "semnal către Kremlin", trimițând un submarin secret USS Seawolf spre țărmul Norvegiei. Înainte de aceasta, Marina SUA a anunțat sosirea Seawolf în Tromso, Norvegia, ulterior fotografiile cu ea au fost publicate în acest port.

"Este dificil să spun de ce cursa submarinului este un secret militar atât de groaznic. Submarinul american se află în apele internaționale și nu a invadat apele teritoriale ale Rusiei. Prin urmare, din câte am înțeles, nu există niciun motiv pentru un schimb diplomatic de note sau pentru unele acțiuni mai dure. Cel mai probabil, acesta este un mod de a atrage atenția asupra acțiunilor părții americane, asupra faptului că America nu renunță la pozițiile sale”, a spus Batiuk.

El a subliniat că există o luptă între marile puteri pentru zona arctică, care este una de înțeles, deoarece din cauza încălzirii globale, gheața arctică se topește, în primul rând, astfel resursele minerale ale Arcticii sau mai exact ale platoului Oceanului Arctic devin mai accesibile și, în al doilea rând, căile maritime, inclusiv calea Nordului, devin din ce în ce mai accesibile.

Танк Т-72 преодолевает водную преграду по понтонному мосту - Sputnik Moldova
Rusia
Un submarin? Nu, un tanc rusesc T-72, care dispare sub apă - VIDEO spectaculos

"În prezent, Rusia susține că Calea Mării Nordului ar trebui să fie sub controlul Rusiei, dar americanii sunt categoric împotriva acestui fapt, crezând că ar trebui să fie o cale maritimă internațională sub control internațional", a spus expertul.

Potrivit acestuia, nu trebuie să uităm că interesele marilor puteri se intersectează în această regiune.

"Este suficient să spunem că prin Arctica sunt cele mai scurte trasee de zbor al rachetelor intercontinentale balistice din Rusia în America și înapoi. Acest lucru este valabil și pentru bombardierele strategice. Așadar, este clar de ce Arctica este atât de importantă. Și aici americanii vor încerca să demonstreze părții rusești disponibilitatea de a-și apăra în continuare interesele în această regiune”, - a spus Batiuk.

Amintim, contraamiralul american Anthony Carullo a declarat că trimiterea submarinului „mărește deja capacitățile și așa mari de a conduce un război submarin” și demonstrează „angajamentul continuu al Statelor Unite” de a asigura securitatea maritimă și descurajarea în întreaga regiune”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0