Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Alegeri prezidențiale: Alți potențiali candidați au depus dosarele la CEC

© Sputnik / Мирослав РотарьЦИК
ЦИК  - Sputnik Moldova
Abonare
Procesul de depunere a documentelor pentru înregistrarea grupelor de inițiativă în susținerea candidaților la funcția de președinte al Republici Moldova va dura până la 11 septembrie.

CHIȘINĂU, 2 sept – Sputnik. Alți câțiva potențiali candidați la președinți la funcția de președinte al Republici Moldova au depus miercuri la setul de acte pentru înregistrarea grupului de inițiativă în susținerea lor. Este vorba de liderul  „Pro Moldova” Andrian Candu și șeful Partidului Unității Naționale Octavian Țîcu.

Maia Sandu  - Sputnik Moldova
Politică
PAS și-a desemnat candidatul la prezidențiale: Decizia formațiunii

„Vom lupta energic și hotărât pentru o nouă șansă pentru țară și pentru democrație”, a declarat Andrian Candu.

”Colectarea semnăturilor este un test important pentru fiecare candidat”, le-a spus Țîcu jurnaliștilor după depunerea dosarului.

Cine a mai depus dosarele

Primii care s-au prezentat la CEC pentru depunerea documentelor necesare înregistrării grupurilor de inițiativă au fost liberal-democratul Tudor Deliu, desemnat de PLDM candidat la funcția de președinte, și liderul formațiunii „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, care de asemenea intenționează să candideze pentru înalta funcție în stat. Ieri și Platforma „Demnitate și Adevăr” l-a desemnat pe Andrei Năstase, liderul partidului, în calitate de candidat la funcția de președinte. Formațiunea și-a constituit grupul de inițiativă pentru susținerea candidatului, acesta urmând să fie înregistrat la CEC.

De asemenea, blocul electoral Unirea a fost înregistrat de Comisia Electorală Centrală pentru participarea la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020. Consiliul politic al blocului urmează să desemneze candidatul pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie.

Корнелиу Чуря  - Sputnik Moldova
Politică
Ciurea: Ce fel de relație îi leagă în realitate pe Sandu și Năstase

Partidul Acțiune și Solidaritate, la fel și-a desemnat candidatul la funcția de șef de stat. Așa cum era previzibil, Maia Sandu va lupta pentru fotoliul de președinte. A fost constituit deja grupul de inițiativă care urmează să colecteze 25 de mii de semnături în susținerea candidatului PAS.

Astăzi, încă 2 candidați la funcția de președinte au cerut înregistrarea grupelor de inițiativă. Este vorba de generalul Ion Costaș, fostul ministru al Afacerilor Interne și al Apărării de la începutul anilor 90, dar și fostul lider al Partidului Regiunilor din Moldova, Alexandr Kalinin.

Potrivit CEC, grupul de inițiativă pentru susținerea candidatului se constituie din cel puțin 25 de persoane și cel mult 100 de persoane cu drept de vot. Grupul se formează în urma unei adunări în cadrul căreia este susținut candidatul la funcția de Președinte al Republicii Moldova, se alege conducătorul grupului și se aprobă lista membrilor acestuia.

Grupul de inițiativă poate susține doar un singur candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova. Membrii unui grup de inițiativă nu pot fi în același timp și membri ai altui grup de iniţiativă.

Alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova vor avea loc pe data de 1 noiembrie curent.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0