Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Lavrov a numit nelegitime sancțiunile SUA împotriva Nord Stream 2

© Пресс-служба МИД РФ / Accesați arhiva multimediaМинистр иностранных дел РФ Сергей Лавров
Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров  - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit lui Lavrov, americanii declară deschis că Nord Stream 2 trebuie oprit, pentru că încalcă securitatea energetică a Europei.

CHIȘINĂU, 1 septembrie - Sputnik. Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei Serghei Lavrov a calificat drept nelegitime sancțiunile unilaterale ale SUA împotriva Nord Stream 2. 

Discutând cu studenții Institutului de Stat pentru Relații Internaționale din Moscova, șeful diplomației ruse a subliniat că orice sancțiuni unilaterale sunt nelegitime și doar sancțiunile inițiate de Consiliul de Securitate al ONU sunt legale, scrie RIA Novosti.

Toate celelalte tentative, după cum a remarcat Lavrov, sunt încercări de a submina dreptul internațional, de a submina principiile Cartei ONU.

"În cazul Nord Stream 2, metodele concurenței fără scrupule se aplică destul de deschis. Americanii declară în mod deschis că Nord Stream 2 ar trebui oprit, deoarece încalcă securitatea energetică a Europei. Și că, pentru securitatea energetică a Europei, ar trebui cumpărat gazul natural lichefiat din Statele Unite, care costă mult mai mult decât gazul furnizat prin conductele noi către continentul european", a subliniat ministrul rus de Externe.

Oficialul consideră că „astfel de declarații sunt, desigur, arogante, demonstrând lipsă totală de respect a Statelor Unite față de aliații săi”.

Proiectul Nord Stream 2 prevede construirea unei conducte de gaz cu o capacitate de 55 miliarde de metri cubi pe an, care se va întinde de pe coasta Rusiei spre Marea Baltică până în Germania. Acesta este implementat de Nord Stream 2 AG cu acționarul unic Gazprom.

В цехе ЭТЕРНО ПАО Челябинский трубопрокатный завод - Sputnik Moldova
Rusia
Nord Stream 2: „Inițiativa politică a Washingtonului cere un răspuns politic”

Partenerii europeni Royal Dutch Shell, OMV, Engie, Uniper și Wintershall finanțează împreună proiectul în proporție de 50%, cu până la 950 de milioane de euro fiecare.

SUA se opun cu vehemență proiectului, promovându-și gazul natural lichefiat în UE. Statele Unite au impus sancțiuni împotriva Nord Stream 2 în decembrie, cerând companiilor să înceteze imediat instalarea conductei.
Compania elvețiană Allseas a anunțat aproape imediat suspendarea lucrărilor.

În iulie, Departamentul de Stat al SUA a publicat recomandări în cadrul CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act), incluzând în document Nord Stream 2 și a doua ramură a Turkish Stream.

Aceste acțiuni amenință investițiile și alte acțiuni legate de conductele de export rusești cu sancțiuni din pareta SUA. În plus, în iulie Camera Reprezentanților și Senatul SUA au aprobat opțiunile bugetare pentru apărare din 2021, care conțin sancțiuni extinse împotriva proiectului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0