Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Donarea plasmei sanguine: Experiența prin care a trecut un pacient tratat de COVID-19

© Photo : Facebook / Veaceslav TofanVeaceslav Tofan
Veaceslav Tofan - Sputnik Moldova
Abonare
Persoanele vindecate de COVID-19 pot ajuta alți bolnavi să facă față bolii. În acest scop, pot dona plasma lor bogată în anticorpi împotriva virusului.
Donarea plasmei sanguine: Experiența unui pacient, tratat de COVID-19

Ministerul Sănătății îndeamnă în continuare moldovenii care s-au tratat de COVID-19 să doneze plasmă pentru a ajuta pacienții dependenți de aparatele de respirație artificială să supraviețuiască. Cert este că mulți dintre pacienții vindecați ezită să doneze plasma - unii sunt dominați de frica și stresul prin care au trecut, iar alții consideră că această procedură va avea un efect negativ asupra sănătății lor.

Totuși, există persoane care și-au manifestat inițiativa. Este și cazul lui Veaceslav Tofan, care a suferit de o formă medie de COVID, iar după tratament a donat plasma deja pentru a doua oară pentru pacienții spitalizați.

"Am făcut-o din propria inițiativă și am mers fără nicio frică. Procedura nu are efecte negative asupra sănătății, dar cel mai important este că astfel putem salva viața unui om. Este o procedură inofensivă și nu am simțit nici cea mai mica slăbiciune nici pe parcursul procedurii, nici după efectuarea acesteia. Medicii au fost mereu în preajmă, iar după procedură au venit cu câteva recomandări de care trebuia să țin cont", a declarat într-un interviu pentru Sputnik Veaceslav Tofan.

Potrivit lui, procedura de plasmafereză este una inofensivă, sigură, nedureroasă și durează 40 de minute. O persoană vindecată de COVID-19 poate dona 600 ml de plasmă. Cantitatea este suficientă pentru a salva viața unui bolnav grav.

© Photo : Arhivă personală / Veaceslav TofanVeaceslav Tofan
Donarea plasmei sanguine: Experiența prin care a trecut un pacient tratat de COVID-19 - Sputnik Moldova
Veaceslav Tofan

De menționat este că mai multe țări precum China, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie ș.a. au aplicat această metodă pentru a trata pacienții spitalizați cu COVID-19. Începând cu 8 aprilie curent, acest tratament a fost reglementat și acceptat în toate țările membre a Uniunii Europene, iar din 13 aprilie a fost implementat și în Republica Moldova. De efectuarea acestei proceduri în țara noastră au grijă reprezentanții Centrului Național de Transfuzie a Sângelui.

Potrivit datelor oferite de către instituția medicală, până în prezent, doar 612 dintre pacienții vindecați de COVID au donat plasmă sanguină.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0