Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

CEC a înregistrat Blocul Unirea: Dorin Chirtoacă, posibil candidat la prezidențiale

© Sputnik / Miroslav RotariДорин Киртоакэ
Дорин Киртоакэ  - Sputnik Moldova
Abonare
Un bloc electoral constituit din patru partide ce promovează unirea cu România a fost înregistrat astăzi de Comisia Electorală Centrală. Consiliul politic al blocului va desemna candidatul la prezidențiale.

CHIȘINĂU, 1 sept – Sputnik. Blocul electoral Unirea a fost înregistrat marți, 1 septembrie, de Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru participarea la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020.

ЦИК CEC - Sputnik Moldova
Politică
Alegerile prezidențiale 2020: Primii potențiali candidați și-au depus documentele la CEC

Blocul Unirea a fost constituit de către patru partide: Partidul Liberal, al cărui președinte este Dorin Chirtoacă, Partidul Național Liberal, condus acum de un președintele interimar, Ion Calmîc, Partidul Popular Românesc, condus de Tatiana Potîng, și Partidul Politic Uniunea Salvați Basarabia, al cărui președinte este Valeriu Munteanu. 

CEC a înregistrat, totodată, simbolul electoral al blocului Unirea. 

Cei patru lideri de partid sunt copreședinți ai blocului. Consiliul politic al blocului urmează să desemneze candidatul pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie.

Anterior, Dorin Chirtoacă și-a anunțat intenția de a participa la alegerile prezidențiale.

Comisia Electorală Centrală a aprobat în ședința de marți, 1 septembrie, Regulamentul privind reflectarea campaniei electorale la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020 în mijloacele de informare în masă din Republica Moldova.

Conform regulamentului, până pe 8 septembrie, fiecare furnizor de servicii media care decide să se implice în reflectarea campaniei electorale trebuie să depună la Consiliul Audiovizualului o declaraţie privind politica editorială pentru campania electorală. 

Concurenții electorali nu vor fi în drept să cheltuiască mai mult de 18 milioane 925 de mii de lei în campania electorală pentru prezidențiale, a mai stabilit CEC, printr-o decizie din 1 septembrie.

De asemenea, CEC a fixat la 994 de mii 250 de lei plafonul resurselor financiare ce pot fi virate în contul bancar „Destinat grupului de inițiativă” pentru susținerea candidatului la funcția de președinte. CEC a aprobat și un cuantum de 50 de mii de lei al creditului fără dobândă acordat concurenților electorali.

ЦИК CEC - Sputnik Moldova
Societate
CEC a aprobat regulamentul cu privire la reflectarea campaniei electorale în presă

Mai notăm că, din 1 septembrie și până pe 11 septembrie, grupurile de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova pot depune documentele necesare pentru înregistrare la CEC.

În dimineața de 1 septembrie, primii care s-au prezentat la CEC pentru depunerea documentelor necesare înregistrării grupurilor de inițiativă au fost liberal-democratul Tudor Deliu, desemnat de PLDM candidat la funcția de președinte, și liderul formațiunii „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, care de asemenea intenționează să candideze pentru înalta funcție în stat.

Menționăm că, pe 1 septembrie, Platforma „Demnitate și Adevăr” l-a desemnat pe Andrei Năstase, liderul partidului, în calitate de candidat la funcția de președinte. Formațiunea și-a constituit grupul de inițiativă pentru susținerea candidatului, acesta urmând să fie înregistrat la CEC.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0