Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

CEC a aprobat regulamentul cu privire la reflectarea campaniei electorale în presă

© Sputnik / Miroslav RotariЦИК CEC
ЦИК CEC - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia Electorală Centrală a aprobat un regulament referitor la reflectarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020 în instituțiile audiovizualului, presa scrisă, pe internet şi prin intermediul telefoniei mobile.

CHIȘINĂU, 1 sept – Sputnik. Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința de marți, 1 septembrie, Regulamentul privind reflectarea campaniei electorale la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020 în mijloacele de informare în masă din Republica Moldova.

ЦИК CEC - Sputnik Moldova
Politică
Alegerile prezidențiale 2020: Primii potențiali candidați și-au depus documentele la CEC

Până la aprobarea de către CEC, proiectul regulamentului a fost consultat cu membrii Consiliului Audiovizualului, obținând aviz pozitiv.

Conform regulamentului, până pe 8 septembrie, fiecare furnizor de servicii media care decide să se implice în reflectarea campaniei electorale trebuie să depună la Consiliul Audiovizualului o declaraţie privind politica editorială pentru campania electorală. 

Mediile de informare care nu vor face aceasta nu vor fi în drept să reflecte campania electorală pentru scrutinul prezidențial.

Regulamentul aprobat astăzi de CEC stabilește modul de oferire a timpilor de antenă gratuiți şi contra plată pentru publicitate electorală, felul în care vor fi organizate dezbaterile electorale şi principiile de reflectare a campaniei electorale în instituțiile audiovizualului, presa scrisă, pe internet şi prin intermediul telefoniei mobile.

Reprezentanții CEC au spus că documentul are ca scop asigurarea reflectării echitabile, echilibrate şi imparțiale a campaniei electorale de către instituțiile mass-media. CEC își dorește „promovarea libertăţii de exprimare şi pluralismului politic, stabilirea unor norme obligatorii pentru aplicarea acestor principii de către mass-media, pe de o parte, şi concurenți electorali, pe de altă parte”.

Mai notăm că, din 1 septembrie și până pe 11 septembrie, grupurile de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova pot depune documentele necesare pentru înregistrare la CEC.

În dimineața de 1 septembrie, primii care s-au prezentat la CEC pentru depunerea documentelor necesare înregistrării grupurilor de inițiativă au fost liberal-democratul Tudor Deliu, desemnat de PLDM candidat la funcția de președinte, și liderul formațiunii „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, care de asemenea intenționează să candideze pentru înalta funcție în stat.

De asemenea, pe 1 septembrie, Platforma „Demnitate și Adevăr” l-a desemnat pe Andrei Năstase, liderul partidului, în calitate de candidat la funcția de președinte. Formațiunea și-a constituit grupul de inițiativă pentru susținerea candidatului, acesta urmând să fie înregistrat la CEC.

Concurenții electorali nu vor fi în drept să cheltuiască mai mult de 18 milioane 925 de mii de lei în campania electorală pentru prezidențiale, a mai stabilit CEC, printr-o decizie din 1 septembrie.

De asemenea, CEC a fixat la 994 de mii 250 de lei plafonul resurselor financiare ce pot fi virate în contul bancar „Destinat grupului de inițiativă” pentru susținerea candidatului la funcția de președinte. CEC a aprobat și un cuantum de 50 de mii de lei al creditului fără dobândă acordat concurenților electorali.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0