Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sărbătoarea ”Limba Noastră”: Ce activități cultural-artistice sunt programate astăzi

© Sputnik / Miroslav RotariНациональный праздник Лимба Ноастрэ
Национальный праздник Лимба Ноастрэ - Sputnik Moldova
Abonare
În ultima ui de vară este marcată în fiecare an sărbătoarea națională ”Limba noastră”, instituită de Parlamentul țării în 1990, după ce pe 31 august 1998 Sovietul Suprem al RSS Moldoveneşti a adoptat Legea privind decretarea limbii moldovenești drept limbă de stat.

CHIȘINĂU, 31 aug – Sputnik. Sărbătoarea ”Limba Noastră” va fi marcată și astăzi printr-un șir de evenimente cultural-artistice, cele mai multe dintre care, din cauza epidemiei COVID-19, se vor desfășura online.

Potrivit programului elaborat de primăria Chișinău, la ora 09:00, va avea loc o depunere de flori la bustul poetului Mihai Eminescu, iar la ora 10:00 – la Monumentul Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt. După care vor urma depuneri de flori la busturile scriitorilor de pe Aleea Clasicilor și Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt.

Mai multe acțiuni vor fi organizate astăzi de Biblioteca Municipale B.P. Hașdeu: Începând cu ora 09:00, aici va avea loc Lecția publică ”In memoriam Vlad Pohilă - om al cărții” și ”Nicolae Mătcaș – 80 de ani, „Risipă și măsură”.

La toate filialele Bibliotecii Municipale vor avea loc expoziții virtuale carte, mese rotunde, momente poetice, discuții tematice, momente poetice,recitaluri.

Între orele 10:00 – 13:00, Biblioteca organizează Maratonul lecturii. „Floare divină, limba română” (recital de poezii cu participarea comunității chișinăuiene.

Cu începere de la ora 10.00, Academia de Științe a Moldovei va organiza o ședință festivă online consacrată Sărbătorii „Limba Noastră” și deschiderii Congresului Mondial al Eminescologilor

По случаю Дня независимости руководство страны возложило цветы к памятнику Штефана Великого - Sputnik Moldova
Societate
Imnul Național „Limba Noastră”, interpretat de un cor din Spania – Video

Congresul Mondial al Eminescologilor, ediția a IX-a, „Eminescu universal” va începe la ora 12:00.

Pr întreg parcursul zilei de 31 august se va desfășura Expoziția online „Bijuteriile Jocului”, dedicată aniversării a 75 de ani de la fondarea Baletului Național „JOC” și sărbătorii Naționale „Limba Noastră”, la Muzeul de Istorie a orașului Chișinău.

Decernarea premiilor expoziției-concurs „Saloanele Moldovei”, organizat de Uniunea Artiștilor Plastici din Moldova și Asociația AP din or Bacău, ediția a XXX-a, va avea loc de la ora 12:00 la Centrul Expozițional Constantin Brâncuși al UAPM.

De la ora 17:15, la Moldova 1, dar și pe rețele de socializare ale Direcție Cultură, va fi transmis programul cultural „Cântare graiului străbun”, prezentat de ansamblului etnofolcloric „Plăieșii” și Nicolae Gribincea. Iar de la ora 17:55 -  programul, susținut de orchestra municipală „Avanti”, „Deschide-ți ușa - noi venim cu cântec și cu flori”,

Acțiunile dedicate sărbătorii ”Limba Noastră” vor culmina la ora 19:40 cu programul „E sărbătoare, să răsune muzica”, prezentat de orchestrei municipale de muzică populară condusă de Vasile și Vitalie Advahov”, la fel transmis live la Moldova 1 șipe  rețelele de socializare ale Direcției Cultură.

Istoria sărbătorii

În contextul mișcării de renaștere națională de la sfârșitul anilor '80 din RSSM, la Chișinău are loc Marea Adunare Națională de la 27 august 1989. În cadrul adunării, au fost revendicate declararea limbii române drept limbă de stat în RSSM, precum și trecerea la grafia latină.

Bustul lui Alexei Mateevici - Sputnik Moldova
Societate
Mesajul transmis de Zinaida Greceanîi cu prilejul sărbătorii naționale ”Limba Noastră”

Peste două zile, pe 29 august 1989, își începe lucrările cea de-a XIII-a sesiune a Sovietului Suprem din RSSM, care durează până pe 1 septembrie. Ca rezultat al unor intense dezbateri, limba română a fost declarată drept limbă de stat și a fost adoptată trecerea la alfabetului latin.

Sărbătoarea limbii a început sa fie marcată din 1990, fiind instituită printr-o decizie a parlamentului pe 23 iunie 1990 cu denumirea ”Limba noastră cea română” .Ulterior, în 1994, guvernul agrarian, a decis schimbarea denumirii inițiale în ”Limba noastră”, modificare determinata de prevederile art. 13 din Constituția Moldovei.

În decembrie 2013, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a declarat limba română drept limbă oficială, făcând referire la faptul că ”textului din Declarația de Independență prevalează în raport cu textului Constituției”. Totodată, această modificare nu a fost introdusă în Constituția țării.

Denumirea sărbătorii a fost dată de poezia ”Limba Noastră” a clasicului literaturii moldovenești Alexe Mateevici (1888-1917), care din 1994 este și imnul Republicii Moldova. Compozitor – Alexandru Cristea, aranjamentul – Valentin Dânga.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0