Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Expert: Conducătorii auto pot fi sancționați mai eficient și exemplar

© Sputnik / Anatolii KiriakПолиция
Полиция - Sputnik Moldova
Abonare
Sute de persoane mor anual în accidente rutiere și mii de persoane sunt traumatizate. În mare parte, unii și aceiași indivizi provoacă situații grave aflându-se la volan. Expertul Ilie Bricicaru are o propunere ce vizează curățarea traficului de șoferii iresponsabili.

CHIȘINĂU, 31 aug – Sputnik. Cum poate fi redus numărul accidentelor rutiere?  Soluția pe care o propune specialistul în siguranța rutieră Ilie Bricicaru este ca statul să aibă un un istoric al fiecărui individ ce conduce un autovehicul - „de la obținerea dreptului de a conduce, până la prohodul de la cimitir”.

În opinia expertului, situațiile grave de pe drumuri sunt provocate în mare parte de unii și aceiași indivizi.

Avem multe registre, neconectate între ele

Există în Republica Moldova informații despre conducătorii auto, dar acestea nu sunt stocate într-un registru unic – aceasta înseamnă că reprezentanții organelor de drept nu sunt în măsură să acceseze datele complete despre un șofer care a încălcat legea, să-i vadă antecedentele. 

Accidente pe drumurile din Moldova 2020 - Sputnik Moldova
Accidente pe drumurile din Moldova: Situația în 2020

În prezent avem Registrul de Stat al conducătorilor auto, mai există un registru al contravențiilor, registru al accidentelor rutiere, registru al persoanelor condamnate etc. - toate aceste registre ar trebui să fie interconectate, a explicat pentru Sputnik Moldova Ilie Bricicaru, specialist în siguranța rutieră, director al Observatorului de Siguranță Rutieră din cadrul Universității Tehnice a Moldovei, conferențiar universitar, doctor.

© Photo : Facebook / Ilie BricicaruIlie Bricicaru
Expert: Conducătorii auto pot fi sancționați mai eficient și exemplar    - Sputnik Moldova
Ilie Bricicaru

Poliția emite un cazier contravențional, dar acesta ar trebui și să fie emis dintr-un registru specializat unic, a subliniat expertul.

 Camere de supraveghere video trafic auto  - Sputnik Moldova
Expert: Cum pot fi adaptate străzile Chișinăului la traficul rutier în creștere constantă

De exemplu, un conducător auto a comis o contravenție. Dar polițistul care-l sancționează nu are dosarul, istoria contravențională a acestuia și „emite pedeapsa la intima lui convingere sau mai apar și alte împrejurări: rude, prieteni, cumetri etc.”, a explicat Ilie Bricicaru.

„Dacă sancțiunea nu este proporțională gravității faptei, atunci aceasta nu va avea efectul necesar”, a punctat specialistul în siguranța rutieră.

O „a doua treaptă” menționată de expert „este atunci când sancțiunea este una penală și intră în rol procurorul”.

„În acest caz și de aici înainte, Poliția, care a documentat primar cazul, pierde legătura cu acest caz, fiindcă procurorul, ca și judecătorul, nu este obligat să introducă datele despre dosar într-un sistem informatic. Respectiv, finalitatea sancțiunii nu va intra în o evidență unică, iar statul nu va dispune de date relevante unice, deși a cheltuit bani enormi pe zeci de sisteme informaționale, care ar trebui să fie parte integrantă, cu acces limitat, pentru toți cei cu atribuții - de la școala auto, până la judecarea pentru un caz sau altul”, a apreciat Ilie Bricicaru.

„Mă uit stupefiat la statisticile morților și răniților în accidente rutiere și la întrebările oamenilor de ce se întâmplă și când va fi posibil să nu mai moară oamenii în aceste accidente”, a scris expertul pe o rețea de socializare.

De regulă, în luna august „crește numărul accidentelor și fatalităților pe drumuri”, potrivit lui Ilie Bricicaru.

Aproape 300 de persoane au decedat în accidente rutiere anul trecut

În anul 2019, în Republica Moldova au fost înregistrate 2.572 de accidente în traficul rutier. În urma lor au decedat 274 de persoane, iar 3.001 persoane au fost traumatizate potrivit unui raport al Ministerului Afacerilor Externe (MAI).

Inspectoratul Național de Patrulare al IGP - Sputnik Moldova
Societate
Noul plan al autorităților: Cine se va include în lupta cu șoferii în stare de ebrietate

Totuși, în 2019, comparativ cu 2018, s-a atestat o descreştere cu 1,6% a numărului de accidente înregistrate şi cu 3,9% a persoanelor traumatizate în acestea. Numărul persoanelor decedate a rămas la nivelul anului 2018.

Aproape 45% dintre accidentele rutiere din anul trecut, 1.152 la număr, s-au produs în municipiul Chișinău. Accidentele s-au soldat cu 46 de persoane decedate și 1.343 de persoane traumatizate.

„Cauza principală a accidentelor rutiere rămâne a fi viteza neadecvată condiţiilor de  drum şi situaţiei rutiere”, se arată în raportul MAI.

Foarte grav este că, în 2019, comparativ cu 2018, s-a atestat o majorare cu  22,66%  a cazurilor în care șoferii au fost surprinși la volan în stare de ebrietate, conform aceluiași raport.

Pe parcursul anului trecut, la nivel naţional, Poliția a intervenit în 5.332 de situaţii în care conducătorii de vehicule au fost depistaţi sub influenţa băuturilor alcoolice – intervențiile de acest fel au sporit cu peste 3% , comparativ cu anul  2018.

De asemenea, în 2019 au sporit cu aproape 22% cazurile de neacordare a priorităţii pietonilor. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0