Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Comisia Electorală Centrală reacționează în cazul buletinelor de vot găsite la gunoi

© Sputnik / Miroslav RotariЦИК
ЦИК  - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia Electorală Centrală reacționează referitor la buletinele de vot găsite la gunoi pe jumătate arse.

CHIȘINĂU, 29 aug - Sputnik. Comisia Electorală Centrală a venit cu mai multe precizări referitor la acuzațiile că alegerilor locale generale din 20 octombrie 2019 au fost fraudate. Pe rețelele de socializare a apărut o înregistrare video cu mai multe buletine de vot pe jumătate arse. Potrivit lui Vasile Dânga, cel care a postat înregistrarea, majoritatea voturilor exprimate pe acele buletine ar aparține blocului ACUM.  

Pavel Filip - Sputnik Moldova
Filip: Democrații nu își doresc alegeri parlamentare anticipate, iar ele nu vor avea loc

Potrivit reprezentanților CEC, buletinele cu voturile valabile exprimate se remit instanţei de judecată şi se păstrează șase luni de la data confirmării legalităţii alegerilor.

”În conformitate cu prevederile legislației electorale, cu referire la păstrarea documentelor electorale, buletinele cu voturile valabil exprimate, buletinele nevalabile şi buletinele anulate şi certificatele pentru drept de vot de la alegerile parlamentare, locale generale, alegerile noi şi referendumuri se remit instanţei de judecată în a cărei rază teritorială se află consiliul electoral de circumscripţie şi se păstrează 6 luni de la data confirmării legalităţii alegerilor”, este precizat într-un comunicat de presă al CEC. 

Reprezentanții CEC au mai precizat că după expirarea acestui termen, buletinele cu voturile valabil exprimate, buletinele nevalabile şi buletinele anulate, precum şi certificatele pentru drept de vot de la alegerile parlamentare, locale generale, alegerile noi şi referendumuri remise instanţei de judecată se nimicesc.

Recent, Comisia Electorală Centrală a făcut un demers în adresa instanțelor de judecată prin care a reamintit despre dispozițiile Codului electoral în acest sens.  Astfel, declarațiile precum că buletinele de vot trebuiau transmise spre păstrare Comisiei Electorale Centrale pentru o perioadă de trei ani, sunt eronate și contravin normelor legale. 

”Subsecvent, atenționăm că un buletin de vot utilizat la un scrutin, nu poate fi folosit la alte alegeri”, mai este precizat în comunicatul de presă.

Comisia Electorală Centrală va sesiza Consiliul Suprem al magistraturii pentru a investiga situația creată și a aprecia modul în care au fost realizate atribuțiile ce-i revin Judecătoriei Ștefan Vodă privind executarea prevederilor Codului electoral, în parte de ce ține de nimicirea documentelor electorale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0