Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Două maluri ale Nistrului: Cum intenționează Tiraspolul să colaboreze cu Chișinăul

© Photo : Președinția Republicii MoldovaIgor Dodon şi Vadim Krasnoselski
Igor Dodon şi Vadim Krasnoselski - Sputnik Moldova
Abonare
Liderul de la Tiraspol a vorbit în cadrul conferinței de presă anuale despre procesul de negocieri cu Chișinăul. 

TIRASPOL, 28 aug - Sputnik. Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski consideră că Tiraspolul are o relație tensionată cu Chișinăul, dar la o recentă întâlnire cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a văzut un semnal de disponibilitate de a rezolva problemele acumulate între cele două maluri ale Nistrului. Anunțul a fost făcut în cadrul tradiționalei conferințe de presă anuale organizate la sfârșitul lunii august.

"Văd dorința lui Igor Dodon de a rezolva problemele, dar încă ne învârtim în jurul unei soluții reale. Din păcate, nu există niciun salt spre această soluție", a spus Krasnoselski.

El a amintit că la întâlnirea sa cu președintele Moldovei, cea de-a șaptea, în premieră din partea Chișinăului și Tiraspolului în timpul negocierilor au fost prezenți primii responsabili pentru anumite domenii ale vieții. Krasnoselski spune că a văzut în asta un semnal bun. 

"Acesta este un semnal de disponibilitate de a auzi problemele urgente cu care se confruntă oamenii obișnuiți și de a le rezolva, posibil. Dar nu au fost încă rezolvate. Oamenii așteaptă", a spus liderul de la Tiraspol. 

Флаги ОБСЕ - Sputnik Moldova
Societate
Întâlnirea lui Dodon cu Krasnoselski: Ce spune reprezentantul special al OSCE

Krasnoselski a reamintit că multe dintre chestiunile complicate au existat chiar înainte de semnarea „Protocolului de la Berlin” în 2016. Este vorba despre problemele telecomunicațiilor, încetarea cauzelor penale pentru rezidenții ambelor maluri ale Nistrului, libera circulație a persoanelor și posibilitatea transportării mărfurilor. 
"În 2019, au apărut noi probleme - comunicații bancare și interbancare, activitatea Visa Mastercad pe teritoriul Transnistriei. În același timp, partea transnistreană și-a îndeplinit toate obligațiile", a subliniat el.
Potrivit lui Krasnoselski, este necesar să fie continuat procesul de negocieri între Tiraspol și Chișinău cu privire la toate tipurile de comunicare - în grupuri de lucru între experți, în formatul „1 + 1” între reprezentanții politici ai partidelor și în formatul „5 + 2”, unde Chișinăul și Tiraspolul se rpezintă drept părți ale conflictului, Rusia, OSCE și Ucraina - drept mediatori, Uniunea Europeană și Statele Unite - drept observatori.

Krasnoselski: Vom înlătura posturile de carantină de pe Nistru>>>

"Pandemia a făcut ajustările sale. Dar putem organiza întâlniri în orice format, ținând cont de noile tehnologii, în format de videoconferință", a concluzionat el.

Conferința de presă anuală a liderului de la Tiraspol Vadim Krasnoselski a avut loc astăzi la Tiraspol. Toți jurnaliștii acreditați au fost supuși testării rapide pentru detectarea coronavirusului înainte de eveniment.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0