Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

La Comrat a fost inaugurat Consulatul General al Turciei – Detalii

© SputnikAstăzi a fost prezentat proiectul complexului educațional din Comrat Macheta complexului educațional care urmează să fie construit în Comrat
Astăzi a fost prezentat proiectul complexului educațional din Comrat Macheta complexului educațional care urmează să fie construit în Comrat - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful Ministerul Afacerilor Externe al Turciei, Mevlüt Cavușoglu, a venit în Moldova miercuri, iar astăzi, 27 august, a mers la Comrat pentru a participa la ceremonia oficială de inaugurare a Consulatului General al Turciei.

CHIȘINĂU, 27 aug – Sputnik. Joi a fost inaugura la Comrat Consulatul General al Turciei. La eveniment a participat bașcanul găgăuz, Irina Vlah, șeful diplomației turcești, Mevlüt Cavușoglu, și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea.

Oleg Țulea, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene - Sputnik Moldova
Politică
Oleg Țulea: Avem un nivel avansat și strategic al cooperării bilaterale cu Turcia
"Inaugurarea consulatului Turciei este un pas important pentru Găgăuzia. Acest eveniment este un gest de încredere față de Găgăuzia făcut de autoritățile Moldovei și a Turciei. Sunt încrezătoare că nouă totul ne va reuși", a declarat Irina Vlah.

Potrivit ei, Turcia este un partener strategic al Moldovei și tot timpul a fost și este prietenul Găgăuziei. Vlah a adăugat că este bucuroasă să constate că relația dintre părți se realizează la înalt nivel. Ea și-a exprimat încrederea că Moldova și Turcia vor continua relația de colaborare.

Vlah a menționat că anume prin susținerea autorităților turce în Găgăuzia au realizate un șir de proiecte economice, sociale și culturale.

"Acum cinci ani eu am fost în Găgăuzia. După asta, aici a venit într-o vizită președintele Turciei. Eu văd că în această perioadă multe s-au schimbat în Comrat. Noi faceți multe lucruri. Și Turcia întotdeauna ajută Găgăuzia în aceste procese", a declarat Mevlüt Cavușoglu.

© Sputnik / Алена Матвеева Astăzi a fost prezentat proiectul complexului educațional din Comrat Macheta complexului educațional care urmează să fie construit în Comrat
La Comrat a fost inaugurat Consulatul General al Turciei – Detalii  - Sputnik Moldova
Astăzi a fost prezentat proiectul complexului educațional din Comrat Macheta complexului educațional care urmează să fie construit în Comrat

În cadrul vizitei în Comrat a șefului diplomației turcești, părțile au discutat despre un șir de programe de colaborare, între care și preconizata construcție a unui complex educațional.

Cavușoglu a spus că această instituție de educație va fi construită pe o suprafață de câteva hectare și va avea 500 de locuri de cazare.

Diplomatul turc a mai spus că delegația din Turcia a adus în Moldova tot felul de produse sanitare și câteva aparate de ventilare a plămânilor pentru lupta cu pandemia.

© Sputnik / Алена МатвееваПрезентация проекта образовательного комплекса в Комрате
La Comrat a fost inaugurat Consulatul General al Turciei – Detalii  - Sputnik Moldova
Презентация проекта образовательного комплекса в Комрате

"Datorită eforturilor Dumneavoastră, cetățenii Moldovei și a Turciei pot călători în aceste țări fără viză. Noi dezvoltăm relații de parteneriat și la nivel local. Găgăuzia de devenit o platformă de colaborare și de prietenie între două țări", consideră Țulea.

În opinia lui, această vizită a ministrului turc d Externe poate să ajute Moldova să atingă niște scopuri trasate de multă vreme: să aprofundeze relațiile comerciale dintre aceste țări și să atragă în țara noastră companiile turcești.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0