Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Președintele Rusiei a felicitat Republica Moldova de Ziua Independenței

© Sputnik / Михаил Климентьев / Accesați arhiva multimediaРабочая поездка президента РФ В. Путина в Санкт-Петербург
Рабочая поездка президента РФ В. Путина в Санкт-Петербург - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Relațiile moldo-ruse sunt bazate pe bunele tradiții de prietenie și respect reciproc, a menționat Vladimir Putin în mesajul său de felicitare.

CHIȘINĂU, 27 aug – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a trimiso o felicitare omologului său moldovean, Igor Dodon, de Ziua Independenței Republicii Moldova.

"Relațiile moldo-ruse sunt bazate pe bunele tradiții de prietenie și respect reciproc. Sunt convins că dezvoltarea colaborării fructuoase în diferite domenii răspunde intereselor de bază ale popoarelor frățești ale țărilor noastre", a menționat Putin.

Liderul Federației Ruse i-a urat președintelui Republicii Moldova "multă sănătate și succese în activitatea sa de șef de stat", iar tuturor cetățenilor țării "bunăstare și prosperitate". 

© Photo : Facebook / Кармена Стерпу Поздравление президента России Владимира Путина с Днем независимости Молдовы
Președintele Rusiei a felicitat Republica Moldova de Ziua Independenței  - Sputnik Moldova
Поздравление президента России Владимира Путина с Днем независимости Молдовы

Republica Moldova sărbătorește astăzi 29 de ani de la Proclamarea Independenței.

Declarația de Independență a Republicii Moldova a fost votată și semnată pe 27 august 1991 de 278 de deputați în parlament, iar ședința a fost transmisă în direct la postul de televiziune de stat. Parlamentul s-a proclamat atunci „deținătorul puterii supreme în Stat".

По случаю Дня независимости руководство страны возложило цветы к памятнику Штефана Великого - Sputnik Moldova
Dodon: În pofida tuturor greutăților, Republica Moldova și-a păstrat statalitatea
România a fost prima țară care a recunoscut, printr-o declarație a guvernului său, Independența Republicii Moldova, chiar în ziua proclamării acesteia.

În 1992, Republica Moldova a aderat la Organizația Națiunilor Unite (ONU), astfel statalitatea fiindu-i recunoscută pe plan internațional.

Originalul Declarației de Independență, care se păstra într-un dulap din sediul Parlamentului, a ars atunci când a fost vandalizată clădirea Legislativului, în timpul protestelor din 7 aprilie 2009.

Ulterior, în 2010, Declarația de Independență a fost restaurată, fiecare deputat care a semnat documentul original fiind invitat să-și reconfirme semnătura.

По случаю Дня независимости руководство страны возложило цветы к памятнику Штефана Великого - Sputnik Moldova
Politică
Zinaida Greceanîi: Toate gândurile și preocupările noastre sunt pentru țară și oamenii ei
Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (RSSSM) și-a proclamat Independența față de Uniunea Sovietică, devenind Republica Moldova, mai târziu decât alte republici unionale, după o tentativă eşuată de lovitură de stat la Moscova, inițiată de comunişti radicali care erau împotriva reformelor liderlui sovietic Mihail Gorbaciov.

Înaintea Republicii Moldova, își declaraseră independenţa cele trei ţări baltice – Lituania, Letonia și Estonia (încă în primăvara anului 1991), Georgia (9 aprilie 1991), Ucraina (24 august 1991), Belarus (25 august 1991). 

Din 1991 și până în 2020, Republica Moldova a avut 5 președinți: Mircea Snegur (3 septembrie 1990 - 15 ianuarie 1997), Petru Lucinschi (15 ianuarie 1997 - 7 aprilie 2001), Vladimir Voronin (ales de Parlament, două mandate: 7 aprilie 2001 - 11 septembrie 2009), Nicolae Timofti (ales de Parlament, 23 martie 2012 - 23 decembrie 2016) și Igor Dodon (23 decembrie 2016 și până în prezent).

 Totodată, trei politicieni au deținut funcția de președinte interimar: Mihai Ghimpu (11 septembrie 2009 - 28 decembrie 2010), Vlad Filat (28 decembrie - 30 decembrie 2010), Marian Lupu (30 decembrie 2010 - 23 martie 2012).

Pentru 1 noiembrie 2020 au fost stabilite noi alegeri prezidențiale, mandatul lui Igor Dodon, care a început pe 23 decembrie 2016, urmând să se încheie în decembrie 2020.

Din 1991 și până în 2020 au avut loc nouă scrutine parlamentare, iar în fruntea Guvernului s-au aflat 14 prim-miniștri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0