Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Liderii religioși protestează: vaccinul AstraZeneca folosește celule de fetus avortat

© Fotolia / Dan Race Модель эмбриона в пробирке
Модель эмбриона в пробирке - Sputnik Moldova
Abonare
Mai mulți lideri religioși din Australia au arătat că vaccinul pentru COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca este ”compromis moral” pentru că utilizează celule de fetus avortat.

BRUXELLES, 26 aug - Sputnik, Daniela Porovăț. Liderii religioși din Australia au lansat un avertisment public asupra problemelor de etică pe care le ridică vaccinul de la AstraZeneca despre care spun că utilizează celule de fetus avortat. În consecință, liderii religioși au cerut guvernului să caute un vaccin alternativ.

Coronavirus - Sputnik Moldova
Societate
OMS oferă o estimare despre când se va sfârşi pandemia

Săptămâna trecută, prim-ministrul Scott Morrison a anunţat că guvernul a ajuns la un acord pentru a achiziţiona un vaccin, testat de Oxford University şi compania de medicamente AstraZeneca, pentru fabricare în Australia, dacă se dovedeşte sigur şi eficient.

Iată însă că lucrurile sunt grave în privința vaccinului AstraZeneca, pentru că arhiepiscopul anglican de Sydney Glenn Davies a declarat că potenţialul vaccin ar putea fi "compromis moral", deoarece utilizează linii de celule de făt uman avortat cu decenii în urmă.

"A folosi acel ţesut pentru ştiinţă este condamnabil", a declarat Glenn Davies pentru canalul naţional ABC. El a spus, în timpul programului, că personal va aştepta un vaccin dintr-o altă sursă, dacă primul provine de la Universitatea Oxford.

Первая в мире вакцина от коронавируса - Sputnik Moldova
Rusia
Rusia este gata de ultima etapă a testării vaccinului împotriva COVID-19

Liderii catolici, anglicani şi greco-ortodocşi din Sydney i-au scris prim-ministrului Scott Morrison, îndemnându-l să reconsidere acordul cu AstraZeneca. Arhiepiscopul catolic de Sydney Anthony Fisher a scris pe Facebook săptămâna trecută că vaccinul ridică "întrebări etice importante", dar este important ca boala să fie învinsă, așa că cerut guvernului să caute un vaccin alternativ pentru ca australienii să aibă opțiune.

Premierul Morrison a spus într-o declaraţie pentru ABC că respectă preocupările exprimate de liderii religioşi. "Guvernul investeşte în cercetare şi tehnologie care sperăm că vor produce o serie de vaccinuri potrivite pentru cât mai mulţi australieni posibil", a spus Morrison.

Oamenii de ştiinţă au folosit celule umane de la avorturi elective zeci de ani pentru a crea vaccinuri pentru boli precum rubeola şi varicela, iar cercetătorii de la Oxford utilizează o linie de celule renale numită HEK-293, derivată de la făt avortat, a relatat postul ABC.

Controversele vaccinului de la AstraZeneca

Vaccinul dezvoltat de Oxford cu AstraZeneca este așteptat și în Uniunea Europeană, precum și în România, dar faptul că folosește celule de la fetuși avortați, după cum arată liderii religioși și presa din Australia, nu e singura problemă.

După cum a arătat Sputnik, colosul britanic AstraZeneca a primit protecția împotriva oricărei viitoare răspunderi pentru vaccinul său împotriva COVID-19, iar vaccinul a fost finanțat inițial chiar de Bill Gates!

Astfel, compania este singura care produce vaccin exonerată de răspundere în cazul efectelor secundare ale vaccinului. În condițiile în care mai multe state au făcut comenzi uriașe, iar o întreagă campanie se derulează pentru achiziția acestui vaccin, se pune întrebarea cine plătește pentru orice cerere de daune în caz de efecte secundare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0