Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Decis: Urmașii personalului medical decedat ca urmare a COVID-19 vor primi indemnizații

© AFP 2024 / JACK GUEZМедик показывает образцы мазка на COVID-19
Медик показывает образцы мазка на COVID-19  - Sputnik Moldova
Abonare
Cabinetul de miniștri au aprobat un proiect de hotărâre ce se referă la Regulamentul indemnizațiilor pentru anumite categorii de persoane.

CHIȘINĂU, 26 aug – Sputnik. Avizul asupra proiectului de lege cu privire la acordarea indemnizației unice urmașilor personalului decedat din cadrul instituțiilor medico-sanitare publice, ca urmare a desfășurării activității de combatere a COVID-19, dar și Regulamentul cu privire la stabilirea și plata indemnizației au fost aprobate astăzi de miniștri în cadrul ședinței Guvernului. Astfel, soțul supraviețuitor va beneficia de această indemnizație pentru o perioadă de 5 ani de la data decesului întreținătorului.

Молдавские леи - Sputnik Moldova
Societate
Indemnizații unice pentru 487 de angajați în sistemul bugetar

Copiii, până la vârsta de 18 ani sau, dacă își continuă studiile în instituții de învățământ de zi (secundar, mediu de specialitate și superior), până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 23 de ani, la fel vor primi acești bani.

În lista beneficiarilor sunt incluși și unul dintre părinți, în cazul în care nu sunt urmași cum ar fi șoți sau copii.

Pentru stabilirea indemnizației se ia în calcul venitul lunar realizat și declarat la toate unitățile în care întreținătorul decedat a desfășurat activități. Iar cuantumul lunar al indemnizației se calculează diferențiat, în funcție de categoria beneficiarului, după cum urmează:

  • pentru soțul supraviețuitor – în mărime de 50% din baza de calcul
  • în cazul copiilor – în mărime de 75% din baza de calcul pentru fiecare urmaș
  • în cazul părinților – în mărime de 50% din baza de calcul

Cuantumul indemnizației calculate nu poate fi mai mic de 50% din mărimea salariului mediu lunar pe economie la data calculării indemnizației. Cererea pentru stabilirea indemnizației se depune de către persoana care a obținut dreptul la indemnizație sau tutorele acesteia, cu prezentarea documentelor confirmative la casa teritorială de asigurări sociale, unde se înregistrează în mod obligatoriu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0