Palmă grea pentru SUA: Nu și-au putut impune voința în fața lumii!

Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
”Dacă SUA vor să ajungă la o înţelegere cu noi, este necesar doar să revină în cadrul acordului - este inacceptabil dacă SUA vor încerca să forţeze negocieri printr-o strategie de presiune”.

BUCUREȘTI, 26 aug – Sputnik. O lovitură pentru diplomația agresivă a SUA – ambasadorul Indoneziei la ONU, țară care asigură preşedinţia Consiliului de Securitate, a declarat că se vor întreprinde acţiuni suplimentare cu privire la o solicitare a Statelor Unite de a reimpune sancţiuni globale împotriva Iranului.

A missile is displayed at an exhibition on the 1980-88 Iran-Iraq war, at a park, northern Tehran, Iran, Thursday, Sept. 25, 2014 - Sputnik Moldova
Semne rele? Iranul expune rachete denumite după generalul Soleimani ucis în atacul SUA

Nu există consensul celor 15 membri, a constat reprezentantul Indoneziei, mai ales că 13 membri ai Consiliului de Securitate şi-au exprimat, vineri, opoziţia faţă de solicitarea americană.

Argumentul principal al acestei opoziții ține de drept, dar și de logică: SUA vor să utilizeze o procedură convenită în cadrul acordului nuclear din 2015 cu Iranul… acord din care SUA s-au retras în 2018! Deci acţiunea Washingtonului este nulă!

Ambasadorul SUA la ONU, Kelly Craft, a reacţionat dur după ce preşedintele Consiliului a făcut anunțul, declarând că ”ceilalţi membri ai acestui consiliu s-au rătăcit şi au ajuns acum să stea în compania teroriştilor”.

SUA au anunțat săptămâna trecută, prin secretarul de stat Pompeo, că au declanşat un proces de 30 de zile pentru reimpunerea tuturor sancţiunilor internaţionale asupra Iranului și au depus o plângere la Consiliul de Securitate, acuzând Iranul de încălcarea acordului nuclear din 2015.

Consiliul de Securitate a respins și o tentativă anterioară a SUA de a prelungi embargoul asupra vânzărilor de arme convenţionale către Iran, Washingtonul fiind susţinut în acest demers doar de votul Republicii Dominicane.

Presa internațională, preluată de Agerpres, transmite că, potrivit opiniilor unor diplomaţi, ”este posibil ca Republica Dominicană şi Niger, care asigură preşedinţia Consiliului în luna septembrie, să se confrunte cu presiuni din partea SUA pentru a NU ţine cont de evaluarea Indoneziei şi a aproba declanşarea procedurii de snapback”.

”Administraţia de la Washington susţine legitimitatea declanşării acestei proceduri - cunoscută sub numele de snapback - deoarece o rezoluţie a Consiliului de Securitate din 2015 care consacră acordul nuclear încă numeşte SUA drept participant”, transmite sursa citată.

Reamintim că, de cealaltă parte, Iran, prin preşedintele Hassan Rouhani a declarat că o înţelegere cu Washingtonul este încă posibilă:  ”Dacă SUA vor să ajungă la o înţelegere cu noi, este necesar doar să revină în cadrul acordului nuclear - aceasta ar fi realizabil chiar şi astăzi”, a spus Rouhani, subliniind că ”este inacceptabil dacă SUA vor încerca să forţeze Iranul să ia loc la masa de negocieri printr-o strategie de presiune”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0